Z Ostrovů na ostrov: Sziget Festival zahájí Robbie Williams

Začíná festival Sziget (zdroj: ČT24)

Sziget Festival si loni připsal titul nejlepší evropský festival a to nejlepší chce předvést i letos. Z Britských ostrovů na přehlídku, které dal ostrov jméno, hned na úvod dorazí Robbie Williams. Konkurovat mu během následujícího týdne bude v centru Budapešti na pět set představení, včetně českých účinkujících.

Pro Williamse je Sziget poslední evropskou zastávkou na jeho turné k albu Swings Both Ways. Rock, soul a také folk přivezou do Budapešti jeho krajané Florence and the Machine; do britské třetice patří k největším lákadlům ještě alternativní rocková kapela Kasabian, která se nedávno představila i českému publiku na festivalu Colours of Ostrava.

A stopu na festivalu zanechají taky tuzemské kapely. Ghost of you si svoji účast vybojovala v souboji se skupinami z Česka i Slovenska. Představí se i elektroswingoví Mydy Rabycad. Šest divadelních představení chystá Cirk La Putyka.

První ročník Szigetu navštívilo v roce 1993 přes 40 tisíc lidí a vystupovaly na něm jen maďarské kapely. Dnes zve na svá pódia umělce z  celého světa a očekává, že se mu letos podaří překonat loňský rekord čtyři sta tisíc návštěvníků. Osidlovat Sziget - „ostrov svobody“ mohou do 17. srpna. A kdo si chce ušetřit cestu do Maďarska, má možnost si atmosféru užít i v live streamu.