Z Liberce je slyšet animaci, poprvé se tam koná Anifilm

Festival Anifilm se po osmnácti ročnících přesunul letos z Třeboně do Liberce a kvůli koronavirovým omezením z původního květnového termínu na podzim. Přehlídka animovaných filmů se tak tentokrát koná od 6. do 11. října. Hlavním tématem je hudba a zvuk v animované kinematografii.

„Nová opatření vlády a vyhlášení nouzového stavu neomezují filmová představení, Anifilm proto proběhne podle plánu a se stávajícím filmovým programem,“ těší pořadatele.

Na porotce i návštěvníky tak čekají novinky v soutěžních kategoriích, kde se představí celovečerní, krátké i studentské tituly. Tyto tři sekce doplňují soutěže abstraktní a nenarativní animace, videoklipů, virtuální reality a počítačových her. Na tuzemskou produkci se zaměří Český obzor.

Český sen o svobodě i lekce režiséra Simpsonových

S českou tvorbou seznamuje i mimosoutěžní program. V předpremiéře bude například uveden nový celovečerní loutkový film Jana Baleje. Barevný sen je dobrodružným příběhem o tom, jak lehké je ztratit svobodu a jak obtížné je získat ji zpět. Skupina pouličních umělců si v něm musí umět poradit na ostrově s vojenským pořádkem. Naopak starší tvorbu připomene projekce Fimfára ze zrestaurované kopie. 

Zahraniční program zastupuje například americký režisér David Silverman, který režíroval Simpsonovy nebo Příšerky s.r.o. Pro návštěvníky Anifilmu si připravil on-line masterclass a také zasedne v porotě.

Slyšet animaci

Jednou z mála nutných obětí kvůli opatřením proti šíření nového koronaviru je zrušení doprovodného hudebního programu. Pořadatelé ale věří, že tuto část programu vynahradí sekce Slyšet animaci. Zaměřuje se na letošní hlavní téma a představí české hudební skladatele spojené s animací. Zvukově-hudební program nabídne také projekci restaurovaných filmů Oskara Fischingera.

Z tématu Slyšet animaci částečně vychází i odborný program pro filmové profesionály. Věnuje se mimo jiné hudebním a zvukovým aspektům animované tvorby. 

Z důvodu aktuální epidemické situace se všichni návštěvníci devatenáctého Anifilmu musí akreditovat, včetně účastníků programu zdarma.