World music si zaslouží Respect

Praha - Trinidadský hudebník, novelista a rapper Anthony Joseph a jeho Spasm Band dnes zahájí 13. ročník festivalu Respect, který se 18. a 19. června uskuteční na pražském ostrově Štvanice. Jako speciální host s umělcem označovaným za vůdce černošské avantgardy v Británii zahraje trombonista Joe Bowie, zakladatel průkopnické skupiny Defunkt. V pátečním programu se dále představí Trio Kazanchis a slovenští Longital.

Přehlídka world music tradičně přinese hudbu z dosud posluchačsky nezmapovaných oblastí: pohanské rituály z Jižní Itálie v podání skupiny Assurd, sibiřský punk s tuvinsko-britskými Yat-Kha, voodoo funk z Trinidadu, arabské loutny oud z Palestiny i objevy z bouřlivé hudební scény Etiopie.

Sobotní program otevře hlavní hvězda festivalu, senegalský Orchestra Baobab. Dále se představí Yat-Kha, Trio Joubran, Assurd a Mário Bihári, jehož v loňském roce vzhledem k jeho onemocnění na poslední chvíli nahradila skupina Le čhavendar.

Mezinárodní hudební festival Respect zahájilo v dubnu vystoupení projektu Kihnoua tvořeného zástupcem americké avantgardy Larrym Ochsem, korejskou tanečnicí, zpěvačkou a perkusistkou Dohee Leeovou a bubeníkem Scottem Amendolou v pražském Paláci Akropolis.

Vedle hudby nabídne festival čajovnu, kavárnu, ochutnávku maďarských vín, africké či vegetariánské občerstvení, orientální kuchyni, prezentace nevládních neziskových aktivit, výrobky rukodělných dílen nebo speciální program pro děti.