Výchova Bronxem v praxi. T-Kid sprejuje v Trafačce

Praha – Graffiti už dávno není jen prostředkem, jak hyzdit budovy, ale také uměleckým vyjádřením. Pražská galerie Trafačka hostí Graffiti a Street Art Festival, který přivítal váženého hosta z newyorského Bronxu T-Kida, který je nekorunovaným králem v oboru. Minulost, přítomnost i budoucnost streetartového umění se v Trafačce promítne do 26. června.

T-Kid hostem galerie Trafačka (zdroj: ČT24)

Vyrůstání v sedmdesátých letech z Bronxu, který je považovaný za jednu z nejdrsnějších čtvrtí s vlastními pravidly, jej zocelilo. Na správném místě, ve správný čas chtělo by se říct, právě v této čtvrti se totiž graffiti zrodilo. „Graffiti je jediné médium, které překročilo tolik hranic – věk, rasy, kultury, náboženství. Lidé ho už od počátků využívali k tomu, aby vyjádřili sami sebe,“ říká T-Kid.

Syn peruánského imigranta a Američanky z Portorika se ve svém mládí nevyhnul problémům s policií. Graffiti T-Kidovi podle vlastních slov pomáhalo utéct z drsné reality, která se odehrávala za okny jeho domu. Drogy a násilí totiž formovaly mladistvé z Bronxu každý den. V šestnácti letech se jako člen jednoho z místních gangů dostal do přestřelky a následně skončil v nemocnici. Po návratu ukázal pouličnímu gangu nadobro záda a naplno se začal věnovat umění.

Vše odstartovalo s malbami na soupravy newyorského metra, kam psal vzkazy bohatším Američanům. Byla to, jak sám říká, poselství zapomenutých dětí z Bronxu. „Připomínali jsme jim, že existujeme, že nejsme jen čísla, že tu skutečně jsme. Když jsme psali na vlakové soupravy, lidi nás konečně slyšeli,“ vzpomíná vlastním jménem Julius Cavero.

Ze zapomenutého „týpka“ se stal streetartový umělec vystavující po celém světě. Spolupracuje s desítkami designérů, zakázky dostává i od nadnárodních firem. Graffiti se už totiž dávno vynořilo z podzemí a proniklo do mainstreamu. Firmy přišly na to, že tak mohou snáze prodat své produkty, a tak si obě strany vzájemně vypomáhají. „Je to obchod za peníze,“ dodává T-Kid.

  • Tento fenomén se do Česka dostal až pětadvacet let po pádu Berlínské zdi. 
  • V rámci festivalu Past Present Future představí Trafačka legendy graffiti, které začaly tvořit už před rokem 1989 a jsou stále aktivní.
  • Doprovodný program nabízí graffiti workshopy, diskuze, ale také bazar oblečení Fashion Fever, případně alternativní procházku Prahou za doprovodu streetartového umělce.