Východočeské divadlo rozebírá Intimní rizika na veřejných místech

Východočeské divadlo rozebírá Intimní rizika na veřejných místech (zdroj: ČT24)

Východočeské divadlo sáhlo po dalším titulu od britského dramatika Alana Ayckbourna. V české premiéře odehrálo hru Intimní rizika na veřejných místech. S vtipem nahlížený příběh ze současného Londýna pojednává o šestici obyčejných lidí, jejichž osudy proplete strach ze samoty.

Od Alana Ayckbourna uvedlo Východočeské divadlo už několik komediálních kusů. Intimní rizika na veřejných místech ale podle divadelníků nejsou čistou komedií, ač by to diváci od autora mohli očekávat.

V Ayckbournově rodné Británii přijalo publikum tuto hru před dvaceti lety vlažně, úspěch slavila ale v Americe i dalších zemích. Na české divadelní scéně ji jako první nastudovali až nyní v Pardubicích.

„Je to hra o úplně obyčejných lidech, obyčejných osudech, ale je dobře napsaná, není to banalita, jak často vidíme v nekonečných seriálech. Toto je spíše čechovovský příběh,“ podotýká režisér Petr Štindl.

Každý máme strach ze samoty

Děj se odehrává v Londýně, šestice postav ale zažívá strasti a radosti, které prožívají lidé i kdekoliv jinde. Hledání opravdové lásky i obavy, zda už našli tu pravou. Prostřednictvím hry se diváci mohou podívat i na své emoce s odstupem.

„Každý se cítíme sám, každý máme strach ze samoty,“ nepochybuje herečka Karolína Šafránková. Hraje vytíženou Nicol, která se svým snoubencem shání byt ke společnému bydlení. Představitel Nicolina přítele Jan Musil dodává: „Mně se na této hře hodně líbilo, že jsem čekal, jak dopadne.“

Jan Musil a Karolína Šafránková
Zdroj: Východočeskéd divadlo Pardubice/Petr Šedivý

Příběhy divadelních postav posloužily i jako předloha k filmu Zbloudilá srdce, který v roce 2006 natočil francouzský režisér Alain Resnais.

Intimní rizika na veřejných místech jsou předposlední premiérou sezony Východočeského divadla. V červnu stihne ještě nové nastudování Maryši. O prázdninách se pak tradičně přesune na venkovní scénu pod hradem Kunětická hora.