Virtuos Berezovsky přivezl na Dvořákovu Prahu Chopina a Liszta

Praha – Recitálem ruského pianisty Borise Berezovského pokračoval dnes večer festival Dvořákova Praha. Berezovsky má vynikající pověst nejen jako klavírní virtuos, ale také jako hudebník s výjimečným hudebním cítěním. A své pověsti dostál i ve vyprodané Dvořákově síni v Rudolfinu, kde publikum jeho hru ocenilo ovacemi vestoje. Pro pražské posluchače si známý sólista přichystal mimo jiné valčíky a mazurky Fryderyka Chopina nebo Transcendentální etudy Ference Liszta.

„Dvořák pro mě představuje především komorní hudbu, neskládal až tolik čistě jen pro klavír,“ vysvětlil Berezovsky, proč na program svého recitálu nezařadil žádnou skladbu od českého komponisty, jehož jméno se objevuje v názvu festivalu. „Nicméně mám nejlepší vzpomínky na Dvořákův klavírní kvintet. Je to samozřejmě vynikající skladatel. Mám ale velice rád i jiné české skladatele, například Janáčka nebo Suka,“ dodal. V Rudolfinu měl známý ruský pianista vystoupit i loni na podzim v rámci abonentních večerů České filharmonie, z koncertu ale nakonec kvůli jeho nemoci sešlo.

Dnes večer zahájil Berezovsky koncert Lisztovými Transcendentálními etudami, což jsou jedny z nejobtížnějších skladeb svého druhu. Ve druhé části pokračoval mimo jiné jeho skladbou Tarantella a Mefistovým valčíkem. „A teď už konečně Chopina,“ řekl pak nadšenému publiku a zahrál jeden z valčíků a nejznámější mazurku tohoto skladatele.

Rozhovor s Borisem Berezovským (zdroj: ČT24)

Boris Berezovsky se narodil v Moskvě v roce 1969. Studoval na Moskevské konzervatoři a v hlavním ruském městě zvítězil v roce 1990 na Čajkovského mezinárodní klavírní soutěži. Naplnil tak slova deníku The Times, který ho o dva roky dříve, po jeho debutu v londýnské Signore Hall, popsal jako „výjimečně slibného umělce, hudebníka s oslnivou technikou a osobitým výrazem“.

Berezovsky, který pravidelně vystupuje jako sólista s mnoha věhlasnými orchestry a dirigenty, si uznání u kritiků vydobyl i svými nahrávkami. Tou poslední jsou klavírní tria, která natočil spolu s Dmitrijem Machtinem a Alexandrem Kňazevem, a živá nahrávka Chopinových etud v úpravě Leopolda Godowského.

Druhý ročník festivalu Dvořákova Praha začal minulý pátek a potrvá do 4. září. V následujících dnech na přehlídku zavítá například prestižní Emersonovo smyčcové kvarteto, známý operní dirigent Massimo Zanetti, mladá ruská sopranistka Olga Trifonovová, Filharmonický orchestr Francouzského rozhlasu nebo nadějná houslistka Arabella Steinbacherová.