Vinohradské divadlo pamatuje Křižíka. Pomůže oprava až za miliardu

Divadlo na Vinohradech čeká rekonstrukce až za miliardu korun (zdroj: ČT24)

Divadlo na Vinohradech dostalo ke 110. výročí založení rekonstrukci. Kompletní oprava až za miliardu korun modernizuje například jeviště, které ještě pamatuje Františka Křižíka. Peníze poskytne město Praha z přebytku rozpočtu. Práce podle předpokladů začnou za dva až tři roky, na rok bude muset divadlo pro veřejnost zavřít.

Secesní budova zahájila provoz v listopadu 1907. Dodnes skrývá řadu především technických prvků, které nikdy neprošly rekonstrukcí. „Technologie je z roku 1927 a je daleko za hranicí životnosti,“ upozornil ředitel Tomáš Töpfer například na mechanismus pod jevištěm. V divadle stojí beze změny od počátku minulého století tak, jak ho navrhl František Křižík. 

Jenom nové jeviště přijde na asi 300 milionů korun. Kvůli jeho opravě nebude divadlo rok hrát, město chce při té příležitosti rekonstruovat i celou budovou. Rozpočet by se měl vejít do miliardy korun.

Divadlo na Vinohradech (1982)
Zdroj: René Hrala/ČTK

„Je třeba opravit v podstatě vše, od sociálního zařízení přes výzdobu včetně fresek až po fasádu,“ uvedl k částce radní Jan Wolf. Konečná cena bude záviset například na podobě projektu oprav i výběrovém řízení na dodavatele oprav.