Vendula Chalánková portrétovala Janáčka či Mendela, teď učí malovat portréty jiné

Vendula Chalánková učí stylizovaný autoportrét (zdroj: ČT24)

Laici, studenti i absolventi se setkávají na letních školách, které po celé prázdniny pořádá Fakulta výtvarných umění (FaVU) Vysokého učení technického v Brně. Každý týden patří jinému uměleckému oboru a každý týden vede kurzy jiný absolvent. Aktuálně je to výtvarnice Vendula Chalánková, která se zaměřila na stylizovaný autoportrét.

K portrétu či autoportrétu na plátně se účastníci kurzu dopracovávají od skici přes koláž a akvarel. „Všechny fáze jim můžou posloužit jako předloha pro finální obraz,“ vysvětluje Chalánková. Účastníci kurzu si mohou donést i ukázky autoportrétů z dějin umění a nechat se jimi inspirovat.

Chalánková sama FaVU vystudovala a kromě volné tvorby se věnuje autorským knihám a ilustracím, které vytváří mimo jiné šitím či vyšíváním. Za knihu O Červené karkulce obdržela ocenění Zlatá stuha. Je také autorkou takzvaných tragikomiksů, stripů zachycujících tragikomiku běžného, zejména partnerského života. Její tvorbě je vlastní černý humor a (sebe)ironie, které se promítly i do její značky drobného designu Zvrhlý vkus.

Blízko má i k portrétu. „Toto téma mě provází dlouhodobě, hodně se mu věnuju pro Brno v souvislosti s Leošem Janáčkem, v loňském roce to byl Johann Gregor  Mendel, potom vznikaly další portréty, třeba Kurta Gödela,“ upřesnila. Příběhy osobností zpracovává v podobě ilustrací, animovaných videí i propagačních předmětů.

Letní kurzy malby nebo sochařství pořádá Fakulta výtvarných umění pravidelně. V takovém rozsahu jako letos ale poprvé. „Snažili jsme se do letních škol zahrnout naše absolventy, protože fakulta slaví třicet let. (Účastníci) se tak setkají i s názory a pohledy, jak role umělce funguje po absolutoriu vysoké školy,“ poznamenává prorektor pro vnější vztahy Milan Houser.

Do kurzů se hlásí uchazeči o studium na uměleckých školách, současní studenti, ale také lidé, kteří s konkrétním oborem zkušenost nemají. Do konce léta je možné stihnout ještě třeba zvukové umění s Janem Krtičkou, základy malířství se Štěpánem Brožem a Vasilem Artamonovem nebo digitální ilustrace s Natálií Sodomkovou.