Život je jako tragikomiks

Brněnská výtvarnice Vendula Chalánková zachycuje tragikomiku běžného partnerského života v tragikomiksech. Nyní je vydala i knižně - pod názvem Proč nejsi jak chlapi v práci, vole?

„Komiksy jsem začala lepit ještě na vysoké škole. Tehdy jsme dostali zadáno téma rozhovor, já sepsala svůj první a můj vyučující mě ponouknul k tomu, abych z něho vytvořila komiks,“ prozradila o svých komiksových začátcích Vendula Chalánková.

Na rozdíl od jiných tvůrců komiksu krátké rozhovory vytváří pomocí barevného papíru. „Fascinoval mě dlouhodobě. Je to technika, kterou známe všichni od školky. A ty postavičky pak mohou vypadat i trochu jako počítačově vytvořené, i když jsou ručně lepené,“ domnívá se. Dialogy nebo monology pak dopisuje černou fixou.

V tragikomiksech zachycuje převážně partnerské rozhovory. „Témata jsou především ze života. Je tam třeba komiks o tom, jak prodávám obraz. Na jiném zase stojím doma u plotny, přítel přijde domů a ptá se mě - Proč nejsi jak chlapi v práci, vole?“ prozradila některé autorka. Právě tato otázka je i názvem celé sbírky 66 komiksů.

Vystřihované obrázky budou ilustrovat i knížku lidových písniček, kterou se chystá vydat spolu s CD Kühnův dětský sbor. Další vystřihovánky, tentokrát z látky, zase ozdobí novou knížku pohádek. Vendule Chalánkové se tak plní její přání. „Byl to můj dětský sen ilustrovat dětské knížky,“ vysvětlila. Důkazem obliby originálních ilustrací je úspěch předchozích knížek - O Červené karkulce, za niž byla oceněna Zlatou stuhou, a O perníkové chaloupce.