V Ostravě vystavují obří křišťálovou trofej. Má tvar stadionu a při předání se rozebere

O křišťálovou trofej se podělí členové vítězného týmu Kontinentálního poháru (zdroj: ČT24)

Trofej určená pro vítězný tým atletického Kontinentálního poháru je v těchto dnech vystavená v ostravské Galerii výtvarného umění. Mezinárodní závody se budou konat poprvé v České republice 8. a 9. září. Unikátní pohár vytvořili sochař Jaroslav Koléšek a sklář Josef Divín. Je vyrobený z českého křišťálu a má tvar atletického stadionu.

Původně chtěli Koléšek s Divínem vyrobit jednu trofej, která se bude skládat ze 116 dílů. Ve výsledku vytvořili 116 trofejí, které se dají poskládat v jednu super-trofej. „Stadion symbolizuje jednotu diváků a sportovců. Při vyhlášení vítězů každý z členů týmu dostane jednu součást, která mu bude připomínat, že byl platným článkem a strůjcem vítězství,“ vysvětlil sochař.

Prostřední, pevnou část stadionu tvoří čtyři barvy symbolizující čtyři soutěžní týmy, výběry z Evropy, Ameriky, Afriky a společný tým Asie a Oceánie. Skleněné křišťálové tyče ve třech řadách představují diváky a jsou dekorované ručním brusem. „Dekorů je 116, neopakují se. Vždycky ve spodní části kolíku je viditelný nápis, který je vypískovaný tak, aby nevadil celému dekoru,“ popsal sklář.

Takto velká trofej z křišťálu se u nás vyráběla poprvé. Křišťálové komponenty vytvořila sklářská huť A je to, jedna z nejprestižnějších skláren v republice. „Výrobní hodnota je necelého tři čtvrtě milionu,“ poznamenal Koléšek. Složení poháru trvalo umělcům dvě hodiny. V ostravském domě umění bude vystavená do 6. září, pak se přesune na Vítkovický stadion.