V letošním ročníku Eurovize vyhrála ukrajinská kapela Kalush Orchestra

Záznam: Finále Eurovize 2022 (zdroj: ČT24)

Vítězem 66. ročníku mezinárodní hudební soutěže Eurovize se v Turíně stala ukrajinská skupina Kalush Orchestra. Obdržela 631 bodů. Do finále se letos dostal také český zástupce – kapela We Are Domi nakonec získala 38 bodů a skončila podle oficiální tabulky na 22. místě.

Ukrajinští hiphopeři Kalush Orchestra patřili k favoritům, předpokládalo se, že diváci budou chtít hlasy vyjádřit podporu jejich válčící vlasti. Naopak Rusko z účasti v soutěži letos pořadatelé vyřadili.

Britská stanice BBC napsala, že je letošní ročník soutěže nejspíš jedním z nejvíce politických za poslední roky. Také proto, že Kalush Orchestra nebyla původní ukrajinskou volbou. Zemi měla nejdříve zastupovat Alina Pašová, 29letá raperka a bývalá účastnice reality show. Když se ale ukázalo, že navštívila okupovaný Krym, vyvolalo to vlnu pobouření a namísto ní dostala šanci vystoupit právě Kalush Orchestra, folk-rapová skupina ze západu Ukrajiny.

Soutěž Eurovize vyhrála ukrajinská Kalush Orchestra (zdroj: ČT24)

Účastnila se se skladbou Stefania. Tato píseň vznikla původně jako pocta matce frontmana kapely. Od ruské invaze na Ukrajinu 24. února se ale změnila v hymnu národa, jehož zemi pustoší válka, napsala agentura AP. Původní text totiž získal zcela nový význam. „Vždycky najdu cestu domů, i když jsou všechny cesty zničené,“ zpívá se v ní.

O vítězi rozhodovaly jak hlasy televizních diváků, tak odborných porot. Podle pravidel nelze hlasovat pro vystupujícího ze své země. Druhý nejvyšší počet bodů měl britský zpěvák Sam Ryder, třetí byla španělská interpretka Chanel. 

Celkem v sobotu vystoupilo dvacet finalistů vybraných hlasováním a zástupci zemí takzvané velké pětky, a sice Itálie, Francie, Španělska, Británie a Německa.

Český zástupce

Trojčlenná skupina We Are Domi, která ve finále Eurovize nejprve získala 33 bodů od odborných porot a následně ještě pět bodů z hlasování diváků, se dala dohromady při studiu v britském Leedsu. Tvoří ji zpěvačka Dominika Hašková a dva norští hudebníci: na kytaru hraje Casper Hatlestad, na klávesy Benjamin Rekstad.

Před publikum v Turíně i miliony posluchačů u televize předstoupili v sobotu s písní Lights Off jako vůbec první účinkující finálového večera.

  • Eurovision Song Contest organizují země sdružené v Evropské vysílací unii (EBU). Aktuální ročník se vždy koná v zemi vítěze předchozího ročníku. 
  • Eurovize v roce 2022 je 66. ročníkem. V roce 2020 skončila soutěž kvůli pandemii koronaviru už po národních kolech, zmíněný ročník se proto uskutečnil až o rok později. 
  • Česko se na Eurovizi představilo devětkrát. Poprvé v roce 2007, kdy vyslalo do zahraniční konkurence kapelu Kabát. Šanci v dalších ročnících dostali také Tereza Kerndlová, Martina Bárta, Gipsy.cz či Marta Jandová ve dvojici s Václavem Noidem Bártou.
  • Nejúspěšnější byl zatím v roce 2018 zpěvák Mikolas Josef, který ve finále dosáhl na šesté místo. Před ním se do finále dostala jako jediná Gabriela Gunčíková v roce 2016, skončila ale bez jediného bodu od diváků. V roce 2019 se z finálového postupu mohla radovat indie-popová kapela Lake Malawi, celkově skončila jedenáctá.