Trailer: Oddělený, a přitom propojený je Skleněný pokoj i jeho hrdinky

Román Simona Mawera Skleněný pokoj, inspirovaný brněnskou vilou Tugendhat a osudy jejích obyvatel, se stal před deseti lety bestsellerem. Filmové adaptace se ujal český režisér Julius Ševčík. Film s mezinárodním obsazením bude uveden do kin 14. března, jak ve verzi s českými titulky, tak s dabingem. Kromě nového traileru snímek předznamenává také výstava ve vile Tugendhat.

Režisér Ševčík se do povědomí diváků zapsal především svým posledním filmem o politikovi Janu Masarykovi, za nějž obdržel rekordních dvanáct Českých lvů. Podílel se tehdy i na scénáři. Adaptaci románu Simona Mawera ale nechal na Andrewu Shawovi, který se před dvěma lety uvedl celovečerním thrillerem Voice from the Stone (Hlas z kamene), v české distribuci k vidění nebyl. 

Filmový příběh vyzdvihuje především vztah dvou žen – Liesel a Hanny –, které jsou řízením osudu „oddělené, a přitom spojené“ hlubokým přátelstvím. Stejnými slovy je popisován i na svou dobu odvážně moderní dům, v němž Liesel žije. Na počátku druhé světové války ale svůj domov opustí a s židovským manželem prchne za hranice, zatímco její přítelkyně Hanna v okupované zemi zůstává.

Představitelky hlavních rolí našel Julius Ševčík ve Švédce Hanně Alströmové (známé z akční série Kingsman) a nizozemské herečce Carice van Houten (již proslavil seriál Hra o trůny). V českém dabingu jim hlasy propůjčily Aňa Geislerová a Kateřina Winterová.

Tugendhat ve Skleněném pokoji, Skleněný pokoj v Tugendhat

Ve filmu se objeví i čeští herci, například Karel Dobrý, Martin Hofmann, Vladimír Polívka či Karel Roden, který ztvárnil Rainera von Abta. Předobrazem fiktivního architekta domu se skleněným pokojem byl slavný funkcionalistický architekt Ludwig Mies van der Rohe. Ten na konci dvacátých let minulého století postavil v Brně vilu Tugendhat.

Ve vile se část filmu také natáčela, štáb ale musel dodržovat opatření, aby filmování tuto památku UNESCO nepoškodilo: položit falešnou podlahu či postavit falešné příčky a samozřejmě také okno, které bylo třeba v jedné z klíčových scén rozbít.

Pobyt filmařů ve vile Tugendhat připomíná výstava filmových kostýmů, které pro snímek vytvořila Katarína Štrbová Bieliková. K prohlédnutí zde zůstanou do 11. března, o den později bude mít Skleněný pokoj slavnostní premiéru v brněnském kině Scala.

Prohlídka výstavy k filmu Skleněný pokoj ve vile Tugendhat (zdroj: ČT24)

Skleněný pokoj vznikl v produkci společnosti IN Film Rudolfa Biermanna, koproducentem je Česká televize.