To se vysvětlí, soudruzi. Paranormální jevy vyšetřují v seriálu České televize a německé ZDF

ČT a ZDF natáčejí seriál o paranormálních jevech (zdroj: ČT24)

Ve studiích na Kavčích horách dočasně sídlí Ústav paranormálních jevů. Jeho pracovníci hrají důležitou roli v chystaném seriálu, který vzniká ve spolupráci České televize a německé ZDF. Seriál To se vysvětlí, soudruzi! chce po desetiletích navázat na kdysi oblíbené koprodukční projekty z osmdesátých let, v nichž se děj chystané novinky odehrává.

V dočasných laboratořích Ústavu paranormálních jevů na Kavčích horách vznikaly v těchto dnech záběry z vyšetřování, které se týkalo napadení trampů neznámou příšerou. Záhady řeší dvojice badatelů, každý ale s jiným přístupem.

„Mladý nadšený vědec hned po škole, který má velké očekávání od tohoto ústavu, je přidělen k velké spolupráci s vyšetřovatelem Zajícem a vzniká mnoho situací, kdy si úplně nerozumí,“ naznačil Jan Cina, představitel naivního akademika. Svou skepsí jeho nadšení mírní Jiří Macháček.

Do jejich kompetence spadají únosy mimozemšťanů, náboženské zázraky nebo útoky příšer. Pracují navíc pod neustálým dohledem tajné policie. „Kontrolujeme, jestli postupují stranicky správně,“ dodává Leoš Noha. Na vyšetřovatele s ním jako agentka StB dohlíží Anna Fialová.

Komunisté paranormální jevy opravdu vyšetřovali

Fiktivní příběh se inspiroval realitou. Ústav paranormálních jevů za minulého režimu skutečně existoval. „Byl v osmdesátých letech ve sklepě pod ČVUT a skládal se ze skupinky prapodivných jedinců, kteří vyšetřovali vše, co nebylo běžně vysvětlitelné a co nevyšetřovala Veřejná bezpečnost nebo Státní bezpečnost,“ vysvětlil producent Matěj Chlupáček. Seriál také spolu s Michalem Samirem režíruje.

Jiří Macháček, Anna Fialová, Leoš Noha, Jan Cina
Zdroj: ČT

„Scénáře probíhají i německým kolečkem, což znamená, že musejí obstát nejen v českém měřítku,“ podotýká producentka Maja Hamplová ke koprodukci s německou veřejnoprávní stanicí ZDF. Ta by měla příští rok, stejně jako ČT, seriál odvysílat.

Aktuální koprodukce tak navazuje na podobné projekty z osmdesátých let, které také mísily realitu a fantazii a dostaly se jak k československým, tak i západoněmeckým divákům. Jde o seriály Návštěvníci, Létající Čestmír či Arabela.