To není dezinfekce. Roura s klikou dávkuje v Ostravě poezii

V Ostravě začal fungovat první poeziomat (zdroj: ČT24)

V Ostravě od konce listopadu stojí první tamní poeziomat, tedy automat na poezii. Podobných přístrojů existuje v Česku i po světě, kam se nápad přenesl, několik. Ten ostravský má podobu černé roury. Výjimečný je tím, že se obejde bez přívodu elektrického proudu, funguje po zatočení klikou.

Ostravský poeziomat vzešel z projektu Zelená Porubě, v němž lidé mohou navrhnout i podpořit nápady, jak investovat veřejné peníze na zlepšení okolí. Jukebox na básně stojí před knihovnou v Opavské ulici. 

Do chodu ho uvede zatočení klikou, na stejném principu funguje už jen podobný přístroj v Paříži. „Všude jinde se musela složitě přivádět elektřina, tady máme dva v jednom: aby to bylo jednodušší a zároveň spojeno s pohybem,“ popisuje jedna z iniciátorek nápadu, básnířka a vedoucí porubských knihoven Irena Šťastná.

Podpora regionální literatury

Lidé podle Šťastné funkci podivné černé roury teprve objevují, jedna kolemjdoucí si ji prý například spletla s dávkovačem dezinfekce.

Místo prostředku na ruce ale „dávkovač“ odměří některou z dvaceti básní, tři z toho jsou zhudebněné a pět určeno dětem. Iniciátoři vybírali regionální autory, někteří si nahrávky i sami namluvili, ostatních se ujali ostravští herci. 

Porubský poeziomat vydává básně od sedmi ráno do sedmi večer, v noci je mimo provoz, aby nerušil noční klid. Poslech zájemcům navíc na prostranství pod břízami zpříjemní nové lavičky.