Thálie ocení za celoživotní mistrovství Danielu Kolářovou či Stanislava Šárského

Ceny Thálie zveřejnily nominace za nejlepší divadelní výkony uplynulé sezony. Zároveň prozradily jména letošních laureátů za celoživotní mistrovství. Ceny se budou předávat 30. září, kdy také budou oznámeni vítězové jednotlivých kategorií.

Cenu Thálie za celoživotní mistrovství udělí Herecká asociace v oboru činohry Daniele Kolářové, která obdobné ocenění za svou filmovou kariéru obdržela letos na festivalu v Karlových Varech, a Stanislavu Šárskému. V opeře obdobnou cenu dostane Jan Hladík, v oboru baletu, tance a pohybového divadla Miroslava Pešíková a za obor muzikál, opereta a jiný hudebně-dramatický žánr František Zacharník.

Kromě oznámených nových držitelů Thálií bude podle pořadatelů letos mimořádně udělena ještě jedna cena za celoživotní mistrovství i v oboru muzikál, opereta a jiné hudebně-dramatické žánry. Také bude předána cena Thálie za šíření divadelního umění v televizi a Cena pro mladého umělce do 33 let v oboru činohry.

Nominaci má Trojan či Holišová

Ceny Thálie také zhodnotí jevištní výkony v sezoně od července 2022 do konce letošního června. V nominacích se objevují i jména dřívějších laureátů, jako jsou herci Ivan Trojan a Martin Pechlát, operní pěvci Aleš Briscein a Svatopluk Sem, primabalerína Nikola Márová a tanečník Viktor Konvalinka, muzikálová zpěvačka a herečka Hana Holišová a její kolega v tomto oboru Tomáš Savka.

Ocenění se udílejí v kategoriích činohra, opera, opereta, muzikál nebo jiný hudebně-dramatický žánr a balet, pantomima nebo jiný tanečně-dramatický žánr. Od roku 2020 se samostatně oceňují také jevištní výkony v oboru alternativního divadla a v oboru loutkového divadla.