Scorsese představil v Cannes nový film. Točil o skutečných vraždách indiánů kvůli ropě

Scorsese uvedl v Cannes svůj nový film (zdroj: ČT24)

Festival v Cannes má za sebou uvedení dalšího očekávaného snímku. Martin Scorsese v premiéře představil svůj více než tříhodinový epos Killers of the Flower Moon, který natočil mimo jiné se svými oblíbenými herci Leonardem DiCapriem a Robertem De Nirem. Na premiéru přišli i zástupci indiánského kmene Osedžů. Scorsese se vrací ke skutečným případům vražd, namířených před sto lety proti příslušníkům tohoto kmene poté, co zbohatl díky ropě na svém území.

Příběh podle skutečných událostí se odehrává v Oklahomě dvacátých let minulého století. Na tamních pozemcích se začíná těžit ropa, výnosný byznys s sebou přináší nejen ohromné bohatství, ale také nevraživost.

Indiáni z kmene Osedžů se tehdy díky ropě mohli počítat k nejbohatším lidem na světě. Z obrovských příjmů zaplatili luxusní domy i studia svých dětí. Ropné bohatství ovšem přilákalo i zkorumpované politiky a různé podvodníky – a stalo se také motivem k sérii vražd. Jejich vyšetřování bylo prvním tak velkým případem pro nedávno založenou FBI.

Vlivný spojenec Osedžů

Film se natáčel v Oklahomě, na místech původního příběhu. „Byla tam všude tráva. Já jsem Newyorčan. Byl jsem dost překvapený, spousta koní!“ žertoval při premiéře v Cannes Scorsese. „Ale byla to skvělá zkušenost. Žili jsme ve světě Osedžů. Noříme se tím filmem do jejich světa a jejich pocitů zas a znovu,“ dodal.

Herečka Lily Gladstoneová, která vyrostla v indiánské rezervaci, označila Scorseseho za vlivného spojence, který světu sděluje, co její komunita vždy věděla. Režisér, jenž je i spoluautorem scénáře, měl podle ní jedinečnou možnost vyvrátit mýty spojované s tehdejšími událostmi.

Premiéra filmu Killers of the Flower Moon v Cannes
Zdroj: Reuters

„Chtěl jsem o Osedžech vědět všechno, co se dalo, a je to ohromující,“ prohlásil Scorsese, který byl s příslušníky tohoto kmene v kontaktu po celou dobu natáčení. Více než čtyřicítku rolí ztvárnili osedžští herci, případně další herci indiánského původu.

„Můj lid velmi trpěl. Dodnes nás tyto následky provázejí. Ale mohu říci jménem národa Osedžů, že Scorsese a jeho tým obnovili důvěru a my víme, že důvěra nebude zrazena,“ řekl náčelník kmene Stojící medvěd v Cannes.

DiCaprio a De Niro se vrací

Film vznikl podle stejnojmenné knižní předlohy Davida Granna, česky vyšla pod názvem Krvavé prachy. Hlavní role vyšetřovatele, kterou měl původně hrát Leonardo DiCaprio, se ujal Jessie Plemons.

Robert De Niro a Leonardo DiCaprio
Zdroj: Festival v Cannes

DiCaprio ve filmu nakonec ztvárnil synovce mocného farmáře, jenž na ropě chce zbohatnout a nebojí se jít přes mrtvoly. Zahrál si ho Robert De Niro. S oběma herci spolupracuje Scorsese opakovaně, De Niro hrál mimo jiné v jeho jediném snímku oceněném v Cannes Zlatou palmou – v Taxikáři z roku 1976.

Krimi drama Killers of the Flower Moon uvedl festival mimo soutěž. Publikum na něj zareagovalo devítiminutovými ovacemi. Čeští diváci Scorseseho zpracování příběhu kmene Osedžů uvidí v kinech letos na podzim.