Robert Redford je Jeremiah Johnson

Samotář Jeremiah Johnson (Robert Redford) opouští bělošskou civilizaci, protože jeho jediným přáním je žít naprosto nezávisle. Proto se vydává do divočiny, o jejíž čistotě nikdy nepochyboval. Westernové drama Sydneyho Pollacka z cyklu Velikáni filmu sledujte v pondělí 29. října od 21:40 na ČT2.

Nezkušený nováček musí nalézt vztah k přírodě, k indiánům i k sobě samému. První zima v opuštěných, krásných i drsných Skalistých horách ho málem zabije. Jeho odchod do lesů přitom nemusí nutně znamenat nalezení vlastního klidu. Děj baladicky laděného westernového příběhu se odehrává kolem roku 1844.

Režisér Sydney Pollack (1934–2008) se narodil ve městě Lafayette v americké Indianě. V mládí se zajímal o divadlo a kariéru zahájil jako herec. Později však vynikl především ve filmovém umění. Poprvé výrazně uspěl snímkem Koně se také střílejí (1969), za který získal několik významných ocenění.

Největším úspěchem se staly romantické Vzpomínky na Afriku. Tento snímek vyhrál roku 1985 Oscary za nejlepší film, za režii, za adaptovaný scénář, za kameru, za původní hudbu, za výpravu a za nejlepší zvuk.

Upoutávka na film Jeremiah Johnson (zdroj: ČT24)

Jméno Pollack dále zůstává spojeno s filmy Tři dny Kondora, Tootsie či Firma. Jedním z charakteristických rysů jeho výrazné režie bylo umění vyprávět a zvolit výborné herecké obsazení, obojí nabízí i tento film.

Hlavní roli nezapomenutelným způsobem ztvárnil Robert Redford, stejně v drsném příběhu zaujmou i působivé záběry nespoutané a ještě nezničené přírody, zachycené v divočině v Utahu.

Jeremiah Johnson - Americký western (1972). Režie Sydney Pollack. Hrají R. Redford, W. Geer, M. Clark, S. Gierasch, D. Boltonová, J. Albee a další. V anglickém znění s titulky, 107 minut.