První český sitcom se stal předlohou filmu

Praha - Název, jména postav a většina vztahů filmu Taková normální rodinka režiséra a scenáristy Patrika Hartla připomíná stejnojmenný televizní seriál, jehož první díl vznikl v roce 1968. Autorka Fan Vavřincová napsala do roku 1971 celkem osm dílů, jejichž knižní podoba vyšla poprvé počátkem 90. let. Filmaři k ní koupili práva, avšak příběhy se nechali inspirovat jen volně, zdůraznil debutující režisér po dnešní pracovní projekci. Do kin se snímek dostane 17. dubna.

„Seriál si pamatuji ještě z doby, kdy jsem začal chodit do školy. Už tehdy jsem z něj vycítil jakési rodinné teplo. A protože jsem rodinný typ, rád jsem souhlasil s nabídkou, abych toto téma ztvárnil do filmu. Už předem jsem ale vylučoval nějakou otrockou adaptaci,“ vysvětluje režisér Hartl. Ač vystudoval filmovou režii, dosud se věnoval především režii divadelní, a to v pražském Studiu Dva. I proto si prý dal záležet na práci s herci.

„Režisér nám při práci stále zdůrazňoval, že jedinou motivací chování postav je to, že se mají rádi. A záměr tohle zachovat se mu, myslím, opravdu povedl. Po zhlédnutí filmu jsme měl hezčí den,“ hodnotí výsledek představitel nápadníka Zdeňka Jiří Mádl.

„Moje koncepce byla míň ztřeštěná a spíše romantizující,“ uvedl Hartl s tím, že se soustředil na základní půdorys příběhu ústředních postav, které z městské vilky přesadil do samoty v domku na kraji lesa. „Tím novým je příchod nápadníka a otázka, nakolik ho tato svobodomyslná rodina přijme mezi sebe. Pokusil jsem se to udělat tak, aby mě to bavilo, těšilo a zároveň dojímalo,“ dodal režisér, který se dál hodlá věnovat divadlu.

Takřka celý snímek vznikl loni v bývalé hájence u Dolního Bousova na Mladoboleslavsku. Na plátně se objeví Eva Holubová, Vanda Hybnerová, Monika Zoubková, Jiří Mádl, Jaromír Dulava, Lilian Malkinová, Marián Labuda a Luboš Kostelný.

Pan Hanák je výpravčí, který miluje zvířata, jeho žena má velké srdce, vášní babičky je psaní detektivek. Starší dcera vychovává se svým mužem dvě hyperaktivní děti a ta mladší rodině oznámí, že je těhotná. Do této pospolitosti tak přibývá její nápadník a jeho svérázná matka.

Tu ztvárnila Ivana Chýlková, která se s Hartlem zná právě z divadelního jeviště. Seriál Taková normální rodinka však nikdy neviděla. „Když běžel poprvé, byla jsem ještě malá a nesměla jsem se na něj koukat,“ vysvětlila.

Zatímco česká kinematografie dosud nezaznamenala pokus převést seriálový příběh na filmové plátno, ve světě to je běžné. Důkazem jsou například snímky natočené podle předloh televizních sérií Akta X, Miami Vice, Uprchlík, Mr. Bean, Addamsova rodina, Macerick a Flinstoneovi.

Společnost Falcon nasadí Takovou normální rodinku do kin ve vysokém počtu 42 kopií. „Je to všechno o rychlosti získat v prvních týdnech co největší počet diváků, protože životnost filmů v kinech je krátká,“ řekl  šéf společnosti Jan Bradáč. Brzy po premiéře bude podle něj asi osm kopií uvedeno na Slovensku.