Prague Proms zamíří příští rok i do regionů

Praha - Mezinárodní hudební festival Prague Proms nabídne příští rok  koncerty vážné hudby a jazzu i publiku v Ostravě, Zlíně, Karlových Varech, Českém Krumlově a dalších městech. Před dvěma dny zakončený čtvrtý ročník navštívilo přes devět tisíc lidí, nejvíce od jeho založení. Na programu festivalu zaměřeného na špičkové sólisty byli letos mezi jinými český sólohornista působící v Berlínské filharmonii Radek Baborák nebo německá šansoniérka Ute Lemperová.

„Dostali jsme nabídky z několika krajů, které náš festival zaujal. V české metropoli zatím zůstane ale 80 procent koncertů,“ řekl ředitel festivalu a Českého národního symfonického orchestru (ČNSO) Jan Hasenöhrl. V pátém ročníku se podle něj rozšíří program jazzových vystoupení. 

V Praze by se stejně jako letos mělo konat 18 koncertů. „Prague Proms zahájí výběrem z díla Antonína Dvořáka, a to zcela netradičně na Masarykově nádraží v Praze, protože skladatel miloval mašinky,“ uvedl Hasenöhrl. Sólisty nadcházejícího ročníku zatím odmítl prozradit.

Festival zůstane i nadále doménou soukromého symfonického tělesa ČNSO, který při orchestrálních koncertech vždy doprovází pozvané interprety. „Ostatní festivaly, jako jsou Pražské jaro a Pražský podzim, vozí do Čech superkvalitní zahraniční orchestry a my bychom jen suplovali na trhu jejich úkol,“ vysvětlil Hasenöhrl.

Podle Hasenöhrla si našlo k festivalu cestu především české publikum. Původně totiž přehlídka vznikla jako vyplnění „bezvládí“ mezi dvěma festivaly - Pražským jarem a Pražským podzimem - a měla přilákat zejména zahraniční turisty.

Rozpočet přehlídky se pohybuje mezi 20 až 26 miliony korun, z nichž deset procent tvoří příjmy ze vstupného. Je zcela financována ze sponzorských zdrojů, pražský magistrát ani ministerstvo kultury na ni nepřispívají.