Postapokalyptická videohra The Last of Us funguje i jako seriál. Dobrý příběh, shodují se kritici

Svět je ohrožen pandemií, na kterou se lidstvo zoufale snaží najít lék. Postapokalyptický příběh si nejprve prožili hráči adventury The Last of Us a nyní i diváci seriálové adaptace. Recenzenti na zfilmovanou verzi zombie hry nešetří chválou, zejména proto, že seriáloví tvůrci se drželi původního scénáře, aniž by se ho snažili za každou cenu vylepšit – už totiž byl dobrý dost.

Spojené státy zdecimované smrtící epidemií mohli hráči pomoci zachránit poprvé v roce 2013, příběh navázal o sedm let později ještě pokračováním. Také seriálové The Last of Us se soustředí na dvě klíčové postavy: pašeráka Joela a jeho chráněnku, teenagerku Ellie, která by mohla být klíčem k vytvoření léku proti zuřící nákaze.

Tvůrci předlohy se inspirovali skutečnou nákazou, kdy spory houby česky nazývané housenec dokážou proniknout do nervového systému mravenců a zcela je ovládnout. Ve hře i v seriálu se parazitická houba rozšíří na lidi a i z nich se stávají zombie.

Spíš Coeni než Brad Pitt

„I videohry můžou mít tak skvělý příběh, že mohou být předlohou pro seriál,“ podotýká k úspěchu hry představitelka Ellie Bella Ramseyová. Při úprku před krvežíznivými monstry ji provází herec Pedro Pascal. V obsazení se mimo jiné objevuje i videoherní dabér Troy Baker, který svůj hlas a tělo propůjčil v původní videohře postavě Joela.

První recenze seriál především chválí. Recenzent BBC ho dokonce označil za nejlepší adaptaci videohry vůbec. Připomíná, že až na výjimky, k nimž počítá především rodinné filmy, je tento žánr přehlídkou průměrných filmů, ne-li propadáků.

Kritici povedenost seriálu spojují s tím, že se držel scénáře původní videohry, který podle nich byl už sám o sobě výborně napsaný. Kontinuitu zajistil Neil Druckmann, který stojí za herním i seriálovým příběhem The Last of Us.

Podle videohry The Last of Us vznikl seriál (zdroj: ČT24)

V rozhovoru pro The New Yorker vzpomínal, že nabídka na zfilmování The Last of Us přišla už v roce 2014, vedení ale prý zamýšlelo, že by hraná verze měla být větší a „víc sexy“ jako film Brada Pitta Světová válka Z. Podle Druckmanna spočívá ale síla příběhu v jeho komornosti, hloubce postav a hutné atmosféře. Odvolává se spíš na tvorbu bratří Coenů.

Scénář, který hráči předem znají

Videohra The Last of Us už svou strukturou fungovala jako televizní seriál. Seriálový scénář se předlohy drží věrně. Vedle Druckmanna je pod adaptací ještě podepsán showrunner minisérie Černobyl Craig Mazin.

Recenzent Washington Post přiznává: „Připadal jsem si jako nějaký starý divadelní herec, když jsem slyšel herce, jak říkají repliky, které jsem znal nazpaměť, a dělají to, co jsem sám hrál.“

Seriálové The Last of Us si ale podle kritiků získá i diváky, kteří původní hru vůbec neznají. „Toto dojemné drama odehrávající se ve Spojených státech zničených zombie je fenomenální směsicí hororu, emocí a hereckého obsazení, které nemůže být dokonalejší,“ píše třeba The Guardian.