Pachl točí Volhu. Aby mohl řidič Československé televize vozit Gotta, udělá cokoliv, prozradil

Z natáčení minisérie Volha (zdroj: ČT24)

Česká televize se ve čtyřdílné minisérii Volha, kterou natáčí Jan Pachl, vrátí do dob normalizace. Předlohou scénáře se stala kniha Karla Hynieho, který v televizi pracoval čtyřicet let jako producent a dramaturg. V chystané novince si zahrají Kryštof Hádek nebo Jiří Lábus.

V uplynulých dnech štáb natáčel třeba v televizních garážích, kde je jako doma řidič Československé televize Standa Pekárek. „Jeho snem je vozit Karla Gotta,“ prozradil o fiktivní postavě Kryštof Hádek.

Pro možnost jezdit pro redakci humoru a lidové zábavy udělá Pekárek cokoliv. „Dá se do služeb Státní bezpečnosti a postupně práší na všechny lidi, které ve své Volze vozí,“ upřesňuje Jan Pachl. Minisérii nejen režíruje, ale je také spoluscenáristou.

Lábus: Je dobře, že seriál vzniká, lidé zapomínají

Natáčela se už také schůze ROH, tedy tehdejších odborářů. Ti by rádi na mistrovství světa v hokeji do Vídně, jenže výlet na Západ není v sedmdesátých letech tak jednoduchý. Na schůzi mluví i Jiří Lábus coby seriálový garážmistr.

„Jsem strašně rád, že tento seriál vzniká, protože lidé zapomínají. Myslím, že je dobré oživit situace a léta, ve kterých jsme museli žít,“ podotýká herec.

Víc než sto dobových aut

Pro natáčení celé minisérie je potřeba více než sto dobových aut. Filmaři si je vypůjčili od soukromých sběratelů z celé republiky. Titulní volha, přezdívaná Carevna, je jedna z nejstarších, vyrobena byla v šedesátých letech.

Natáčení potrvá do konce ledna. „Jakkoliv ty události, které se tam odehrávají, jsou dramatické, tak jeho perspektiva je v podstatě komediální,“ říká o předloze Karla Hynieho Pachl. Toho se držela i televizní adaptace.

Příběh sleduje osudy hlavní postavy i po sametové revoluci, protože přizpůsobivá povaha se uplatní kdykoliv.