O Oscary se poperou Cameron a jeho exmanželka

Los Angeles – Nominace na Oscara za rok 2009 potvrdily, že horkým kandidátem na vítězství v řadě kategorií by mohl být filmový hit Avatar. Cameronův sci-fi snímek získal od americké Akademie filmových umění a věd celkem devět nominací, včetně té v kategorii za nejlepší film. Stejný počet šancí na získání zlaté sošky má také válečné drama Smrt čeká všude, které režírovala Cameronova exmanželka Kathryn Bigelowá. Vítězové budou vyhlášeni 7. března na slavnostním večeru, kterým budou provázet Steve Martin a Alec Baldwin.

V kategorii nejlepší film se poprvé od roku 1943 utká deset snímků. Mezi nominovanými se objevily také Lítám v tom, The Blind Side, Precious: Based on the Novel 'Push' by Sapphire a District 9. O zlatou sošku budou soutěžit i snímky Vzhůru do oblak, Hanební pancharti, A Serious Man a An Education.

Za nejlepší mužský herecký výkon nominovala akademie do oscarového klání Jeffa Bridgese (Crazy Heart), George Clooneyho (Lítám v tom), Colina Firth (A Single Man), Morgana Freemana (Invictus: Neporažený) a Jeremyho Rennera (Smrt čeká všude).

Ondřej Štindl a Petr Vachler o Oscarech (zdroj: ČT24)

Mezi herečkami mají šanci uspět Sandra Bullocková (The Blind Side), Helen Mirrenová (The Last Station), Carey Mulliganová (An Education), Gabourey Sidibeová (Precious) a Meryl Streepová (Julie & Julia).

Nejlepším zahraničním filmem roku se může podle očekávání stát francouzské drama Prorok či rakouský snímek Bílá stuha nebo filmy z Izraele, Peru či Argentiny. Prorok i Bílá stuha už získaly některá ýznamná ocenění, především v Evropě. Český snímek Protektor se do užších nominací na Oscara nedostal.

Nominace v deseti (přehled zde) z celkem 24 kategorií představili dnes v sídle akademie její prezident Tom Sherak spolu s herečkou Anne Hathawayovou, hvězdou filmu Ďábel nosí Pradu. Hathawayová byla loni nominována na Oscara za roli v dramatu Rachel se vdává. Objevila se také v romantickém dramatu Zkrocená hora. V březnu jde do kin Alenka v říši divů Tima Burtona, ve které si zahrála Bílou královnu.

Oscarová kuriozita: Oscar i malina pro Bullockovou

O den dříve, v pondělí 1. února, byly oznámeny nominace na filmovou anticenu Zlatá malina. Nejvíce – po sedmi nominacích - získal kasovní trhák Transformers: Pomsta poražených i méně úspěšný dobrodružný snímek Země ztracených.

V souboji o nejhorší film roku se objeví také akční film G. I. Joe, komedie s Johnem Travoltou Old Dogs a komedie All About Steve se Sandrou Bullockovou nominovanou na nejhorší herečku. Bullocková je zároveň nominovaná na cenu pro nejlepší herečku za roli v dramatu The Blind Side. Anticenu může získat také Mariah Careyová či Paris Hiltonová. Malinu za nejhorší herecký mužský výkon si může odnést Will Ferrell nebo komik Steve Martin (za Růžového pantera 2), který je moderátorem letošních Oscarů. Oscarové anticeny se budou předávat 6. března.

Více o Oscarech:

  • Oscar zdroj: www.oscars.org http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/15/1401/140027.jpg
  • Zlatá malina zdroj: www.filmografie.cz http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/7/697/69694.jpg