Noc divadel potrvá devět hodin, virtuálně propojí scény z celé republiky

Více než šedesát scén ze sedmnácti českých obcí se zapojí do letošní Noci divadel. Osmý ročník akce se uskuteční 21. listopadu, tentokrát ale pouze on-line. Hlavním programem je devítihodinový komponovaný pořad.

Divadla jsou, stejně jako další kulturní instituce, pro publikum stále uzavřená. Noc divadel proto v aktuálním ročníku připravila virtuální telemost. Z Institutu umění – Divadelního ústavu (IDU), koordinátora akce, se bude odpoledne a večer vysílat komponované pásmo. Skládá se z živých vstupů i předtočených záznamů. Moderování se ujali Ondřej Cihlář, Kateřina Císařová a Sára Affašová.

„Diváci se mohou těšit na rozhovory s umělci, virtuální návštěvy výstav, interaktivní prohlídky divadelního zákulisí, hry, soutěžní kvíz, ochutnávky z inscenací i návštěvy divadelních zkoušek, debaty i dramaturgické úvody, podcast pro dospělé i pohádku a dílnu pro děti,“ vyjmenovává Martina Pecková Černá z IDU.

Divadlo tu bylo. A bude?

Pásmo s názvem Divadlo tu bylo, bude a je (dnes celý den) lze sledovat na YouTube a sociálních sítích Noci divadel. Propojí 24 scén z devíti měst, další desítky divadelních institucí ale připravily i vlastní on-line program. Tipy na něj zazní mimo jiné také v telemostu.

Například Naivní divadlo Liberec připravilo noční virtuální procházku zákulisím a Jihočeské divadlo připomene v dokumentu letní hostování na zámcích a dalších lokacích jižních Čech.

Záznamy inscenací uvede třeba kladenské divadlo, které vybralo Stín kapradiny na motivy baladické novely Josefa Čapka, nebo pražské divadlo Orfeus. To pobaví situační komedií Lháři. 

Podtitul letošní Noci divadel zní „udr-život-elnost“. Podle pořadatelů vzniklo téma ještě před vypuknutím pandemie v návaznosti na sílící zájem o ekologii a udržitelnost života. Ze současné situace ale vyplynuly i další významy, jakými jsou otázky, jak udržet uměleckou tvorbu, a vůbec témata existence jako takové.