„Na světě není jenom hezky.“ Film O malých věcech s černým humorem probírá velká témata

Denis Šafařík natočil film O malých věcech (zdroj: ČT24)

Dvanáct příběhů z jednoho činžovního domu propojuje nový povídkový film O malých věcech. Jde o celovečerní režijní a scenáristický debut Denise Šafaříka, který byl dosud známý hlavně jako herec. Bizarní historky s překvapivými pointami jsou podle debutujícího filmaře „dost černá komedie“. Příběhy O malých věcech uvádějí česká kina.

„Zažíváme věci, které jsou někdy strašné, a vlastně se skládají z maličkostí. Svět bohužel není jen místo, kde je hezky,“ říká k tématu svého filmu Denis Šafařík. Povídkový snímek vypráví dvanáct krátkých příběhů odehrávajících se ve dvanácti bytech jednoho domu.

Co se stane, když se manžel začne dusit u večeře, když posloucháte, co se děje u sousedů v ložnici, nebo když si s bývalým partnerem vzájemně napíšete básničku? Zápletky ústí do nečekaných rozuzlení. „Několik point mi až vyrazilo dech. V povídce, kde manžel spolkne klíč, protože mu žena nechce dát přečíst, co přišlo v dopise, jsem doslova brečel smíchy,“ přiznává Peter Bebjak.

Tvůrce spojený například s krimiseriálem Případy 1. oddělení se do snímku O malých věcech zapojil jako producent. Šafaříkův film podle něho divákům připomene podobné povídkové počiny jako Čtyři pokoje nebo Divoké historky, které černým humorem také nešetří.

Postavy hercům na tělo

„Pohled na svět optikou černočerného humoru je mně bytostně vlastní. Obdivuju, že někdo, kdo je víc než o jednu generaci mladší, ho sdílí. Jsem ráda, že mladí lidi mají tenhle pohled na svět,“ podotýká k filmu herečka Vanda Hybnerová.

Denis Šafařík ve filmu O malých věcech
Zdroj: Bontonfilm

Scénář psal Šafařík už s představou konkrétních herců, které by v daných rolích rád viděl. „V krátkém příběhu jsem potřeboval obsadit herce, kteří danou postavu mají nějakým způsobem v sobě, jakoby na první pohled,“ vysvětlil.

K obyvatelům filmového domu tak patří také Jan Nedbal, Jakub Žáček, Oskar, Jan Jankovský, Tereza Hofová či Beata Kaňoková. Ta k názvu filmu O malých věcech dodává: „Témata, kterých se to dotkne, jsou určitě velká a důležitá.“