Morriconeho hvězda se snesla na hollywoodský chodník

Těsně před oscarovou show přibyla na hollywoodském chodníku slávy v Los Angeles další hvězda, patří italskému skladateli a dirigentovi Ennio Morriconemu. Na slavnostní odhalení hvězdy číslo 2574 přišel s autorem nestárnoucích melodií i režisér Quentin Tarantino, pro kterého Morricone skládal hudbu k filmu Osm hrozných.

Morricone se kdysi zařekl, že s Quentinem Tarantinem už nikdy spolupracovat nebude. Své předsevzetí nedodržel a vzešla z toho muzika právě k Tarantinovu westernu. Při odhalování jeho hvězdy na chodníku slávy se oba předháněli ve vzájemných komplimentech. „Uvědomil jsem si, že mám víc desek Ennia Morriconeho než kohokoliv jiného - víc než Boba Dylana, Beatles nebo Elvise Presleyho,“ zmínil režisér.

Ennio Morricone se letošního udílení amerických filmových cen – Oscarů také zúčastní, jeho hudba k Tarantinovu filmu si totiž vysloužila nominaci na zlatou sošku. Filmový hudební počin nahrál sedmaosmdesátiletý skladatel v Praze s Českým národním symfonickým orchestrem (ČNSO) a už za ni dostal Zlatý glóbus, udělovaný zahraničními novináři působícími v Hollywoodu.

Před Oscary zazářil Ennio Morricone na chodníku slávy (zdroj: ČT24)

Morricone byl na Oscara nominován už sedmkrát, sošku si ale převzal zatím jen v roce 2007 za celoživotní dílo. Složil hudbu k více než pěti stovkám filmů a seriálů, z nichž nejslavnější je patrně muzika k westernu Sergia Leoneho Tenkrát na Západě. K dalším slavným snímkům, k nimž Morricone složil hudební doprovod, patří filmy Pro pár dolarů navíc, Hodný, zlý a ošklivý, Mise nebo Profesionál.