Masters of Rock k 20. výročí zahrají Judas Priest či Dickinson

Události v regionech : Začal Masters of Rock (zdroj: ČT24)

Ve Vizovicích na Zlínsku začal dvacátý ročník Masters of Rock, jeden z největších festivalů rockové a metalové hudby ve střední Evropě. Pořadatelé očekávají, že dorazí dvacet tisíc fanoušků. Přijede britská heavymetalová kapela Judas Priest či frontman kapely Iron Maiden Bruce Dickinson. Policisté budou dohlížet na bezpečnost a plynulost silničního provozu.

Mezi hlavní hvězdy letošního 20. ročníku jednoho z největších tuzemských hudebních festivalů patří britská heavymetalová kapela Judas Priest. Do Vizovic dorazí i zpěvák Bruce Dickinson, frontman další britské heavymetalové legendy, kapely Iron Maiden. Vystoupí také metalová opera Avantasia, projekt vytvořený zpěvákem německé skupiny Edguy Tobiasem Sammetem, nebo německá heavymetalová skupina Accept.

Na dvou pódiích zahrají za čtyři dny desítky kapel. Festival odstartovala ve čtvrtek v poledne kapela Fleret.

„Z dvoudenní přehlídky jsme přešli na dvoudenní přehlídku a večírek. Myslím, že posledních patnáct let je to čtyřdenní maraton,“ poznamenal ředitel Masters of Rock Jiří Daron.

Příjem i starost pro město

Počet obyvatel Vizovic se během festivalu zvýší asi pětkrát. Na nápor fanoušků se měsíce dopředu připravují i stánkaři.

„Jedna věc jsou podnikatelé. Pro ně to příjem je. Pro město je to příjem také z poplatků za ubytování. Ale pak máme tu druhou stranu, to pak jsou ty náklady za úklid města,“ přibližuje místostarosta Vizovic David Mazůrek (nestr.).

Na dvacetiletou historii festivalu odkazuje i nová fotostěna s názvy nejznámějších kapel, které ve Vizovicích vystupovaly. Mezi ně patřili Motorhead s legendárním zpěvákem Lemmy Kilmisterem nebo Sabaton, který ve Vizovicích vystoupil v roce 2010.

Policejní hlídky

Už od středy jsou ve Vizovicích policisté z několika obvodních oddělení, pohotovostního a eskortního oddělení, dopravní policisté i kriminalisté. Chybět nebudou ani policejní kynologové a jízdní policie. „Stanovými městečky budou projíždět policisté na čtyřkolkách. K dispozici mají muži zákona mimo jiné techniku Letecké služby Policie České republiky, kterou budou využívat v nočních hodinách v závislosti na aktuální situaci a konkrétních podmínkách,“ uvedla policejní mluvčí Monika Kozumplíková.

Řidiče policie vyzvala k respektování dopravního značení a pokynů policistů a pořadatelů. „Žádáme všechny řidiče o trpělivost vzhledem k probíhajícím stavebním pracím na příjezdových silnicích do Vizovic. Připomínáme, že parkovat lze výhradně na místech k tomu určených, kterých je v okolí areálu dostatek,“ řekla policejní mluvčí.

Motoristé mohou využít centrální parkoviště u silnice třetí třídy mezi Zádveřicemi-Rakovou a Vizovicemi. „Opatrně by si měli počínat i řidiči, kteří Vizovicemi pouze projíždějí, protože lze očekávat zvýšený pohyb chodců nejen v areálu a jeho okolí, ale v celých Vizovicích. Na silnici I/49 vedoucí ze Zlína do Vizovic bude u Vizovic vybudován koridor pro chodce, proto dodržujte stanovenou rychlost a přidejte k ní opatrnost,“ upozornila Kozumplíková.

Návštěvníky festivalu policie varuje před krádežemi. Cenné věci by proto lidé neměli nechávat ve stanech a zaparkovaných autech.