Mají Čáry života své Čaro? Dostane se Bílej kluk před Market? Poslechněte si nominace na ceny Vinyla

Na výraznou autorskou či inovativní hudební tvorbu poosmé upozorňují ceny Vinyla. I letos našly tři inspirativní nominace pro kategorie deska, objev a počin roku – a hned dvakrát v nich padl název projektu Čáry života.

Deskou roku by se mohlo stát debutové sólové album Jana Boroše. Jeho projekt Čáry života sice vznikl už před šesti lety, ale s první deskou s názvem Stínítko přišel až letos, poté co se rozpadla jeho domovská kapela Fiordmoss (objev roku v prvním ročníku cen Vinyla).

Prvotinou zaujala i západočeská kapela, která si říká Povodí Ohře. Na stejnojmenném albu kombinuje country s hard rockem.

Třetí nominaci získala rocková skupina Tomáš Palucha. Nominována byla už před dvěma lety za desku Guru, nyní se vrací s novinkou Čaro.

Objevem roku by se mohla stát pětičlenná pražská skupina Market, která mísí jazz, rap a pop. Jejich deska Art Star se podle Vinyly trefuje do euforie puberty, úzkosti dospívání i městské paranoie.

Porotce ale oslovil také producent, který svou koláž „beatů, hlášek z japonských anime a kosmických syntezátorových riffů“ představuje pod jménem Bílej kluk.

Do třetice si pozornost v této kategorii získal už zmíněný projekt Čáry života Jana Boroše, nominovaný též na nejlepší desku.

V počinu roku si konkurují produkční a vzdělávací platformy Wrong, BCAA System a ZVUK. Na Wrongu porota oceňuje, že „je zodpovědný za popularitu špinavého techna v našem hlavním městě“. BCCA System si nominaci vysloužil a za posouvání hranic klubové hudby k vizuálnímu umění a aktivismu. A nezávislá platforma ZVUK pak za podporu vzdělávání a realizaci projektů v oblasti elektronické hudby a zvukového umění.

O vítězích Vinyly 2018 se rozhodne 13. února příštího roku. Nominované i oceněné vybírá porota složená z hudebních kritiků a publicistů. Každý rok se jeden její člen obměňuje.