Kultura bez předsudků. ČT představuje nový pořad a webový portál ArtZóna

ČT představuje projekt ArtZóna (zdroj: ČT24)

Kulturní aktuality, recenze, názory tvůrců i kritiků, rozhovory a mnoho dalšího přináší nový pořad ArtZóna, který vzniká v režii Jakuba Skalického. Ten se v minulosti podílel na populárním a oceňovaném Paskvilu. První díl kulturního magazínu odvysílá ČT art už dnes – v úterý 9. ledna – od 20:20 hodin. Společně s televizním formátem vznikl také stejnojmenný webový portál.

„Volal mi režisér Jakub Skalický, se kterým jsme před mnoha lety spolupracovali v televizním pořadu Paskvil. Byla to tak skvělá a intenzivní zkušenost, že jsem neváhal ani tentokrát,“ popisuje vznik ArtZóny moderátor pořadu Saša Michailidis. Televizní magazín se bude vysílat každé úterý po pravidelných Událostech v kultuře.

Nový pořad přinese čerstvé informace z tuzemské i zahraniční kulturní scény ve všech oblastech i žánrech. Každý díl se skládá ze tří tematických bloků. První patří hostu, inspirativní osobnosti spojené s aktuálním děním, na který naváže reflexe kulturních událostí uplynulého týdne. Ve třetí části hosté proberou vybraný kulturní fenomén.

Na ČT startuje pořad a webový portál ArtZóna (zdroj: ČT24)

„Vedle zajímavých hostů ve studiu, jakými bude například hned v prvním dílu hudebnice Iva Bittová spolupracující s Jihočeskou filharmonií, nabídne pořad i řadu reportáží,“ komentuje scenáristka projektu Lucie Klímová. „Zabývat se budou aktuálním kulturním a společenským děním, ale i nadčasovými pohledy do studií a ateliérů. Před kamerou se objeví etablovaní a známí tvůrci jako Theodor Pištěk, který letos oslavil pětaosmdesáté narozeniny, ale i zcela nové tváře a talenty.“

ArtZóna na webu

Česká televize společně s pořadem ArtZóna spustila také stejnojmenný webový portál, který přináší výběr pozoruhodných událostí ze světa výtvarného umění, literatury, hudby, divadla nebo filmu. Zájemci tam najdou rovněž kulturní záznamy z archivu České televize.

„Víme, že mnozí z mladší generace sledují náš obsah spíše on-demand na webu, protože v době televizního vysílání se účastní kulturního dění v terénu, na koncertech a vernisážích. On-line ArtZóna jim proto nabídne široký kulturní servis a přehledně jim představí to, co by si rozhodně neměli nechat ujít, navíc způsobem, na jaký jsou v době sociálních sítí zvyklí,“ říká kreativní producentka Centra dramaturgie nových médií Štěpánka Sunková.

„Také doufáme, že ArtZóna pomůže veřejnosti zpřístupnit i ty oblasti umění, které se na první pohled mohou zdát příliš komplikované a do sebe uzavřené,“ pokračuje Sunková.

Šéfredaktorem portálu je Josef Chuchma, který bude spolupracovat například s Jiřím Flíglem, Alenou Müllerovou, Jiřím Podzimkem, Petrem Vizinou či Martinem Zoulem a řadou dalších. Grafickou podobu stránky připravili designéři ze studia Anymade Petr Cabalka a Filip Nerad.

Žádné předsudky

„Mám za to, že kulturní web, jenž se nespecializuje jen na jednu oblast, u nás chybí. Chceme nabídnout tematickou šíři bez podbízivého obsahu, chceme nabídnout nezávislost a sázíme na multimediální přístup. Dostane se na film a televizi, hudbu populární i vážnou, literaturu a divadlo, na výtvarné umění i tanec. Každá z těchto oblastí bude pokryta slovem i obrazem,“ představuje Chuchma svou vizi webového portálu.

„Já osobně nemám žádné předsudky vůči vysoké ani nízké kultuře a snažím se sledovat všechny možné umělecké disciplíny a žánry. Tímto samým principem by se měla řídit dramaturgie webové stránky. V souvislosti s tímto tématem mě napadá jméno Umberto Eco, významný filosof, estetik a spisovatel se zajímal jak o středověké tisky, tak i třeba o komiksy. Tímto přístupem bychom se rádi nechali inspirovat,“ doplňuje Chuchma.

Web ArtZóna je rozdělen do čtyř základních sekcí. První se nazývá 360, myšleno stupňů, a nabízí informační mix z rozmanitých oblastí kultury a umění. Sekce Inside je výlučně autorská a výrazně recenzní, pravidelně tam budou přispívat kritici i osobnosti z řad České televize.

Další sekce Profil se zaměří na talentované lidi z různých kulturních oborů, kteří třeba dosud nejsou mediálně známí. A v sekci Video dostanou prostor videosoubory jak z archivu ČT, tak z externích zdrojů.