Kostel svatého Jakuba vypráví o své historii pod čtyřmi sty světly

Historie kostela sv. Jakuba v multimediální expozici (zdroj: ČT24)

V podkroví brněnského kostela svatého Jakuba se otevírá multimediální výstava. Představuje historii stavby prostřednictvím holografické projekce, 430 světel i prostorového zvuku. Expozice vznikla při rozsáhlé rekonstrukci kostela.

„Cílem expozice bylo využít unikátní krovy, zpřístupnit je veřejnosti i toto starobylé dílo architektů a mistrů tesařů lidem představit překvapivou a moderní formou, kdy se ponoří do fascinujícího vizuálního a zvukového zážitku. Je možné se tady na chvíli ztišit, zastavit, pomodlit, něco se dozvědět nebo si třeba jenom vychutnat krásnou architekturu,“ uvedl farář kostela Jan Pacner.

Procházka po krovu a 430 světel

Projekce začíná 3D modelem schodů v trezorové místnosti. Točité schodiště s každým rozsvíceným schodem doprovází takzvaný Shepardův tón. Jeho přehrání vytváří sluchovou iluzi, že neustále stoupá nebo klesá. Následuje ještě několik schodů do krovů pocházejících z přelomu sedmnáctého a osmnáctého století, kde již příchozí zhlédnou expozici. „Diváci se mohou procházet po celém krovu, objevovat ho a možná vnímat z jiných perspektiv,“ podotkla spoluautorka expozice Veronika Šmírová.

Multimediální expozice v kostele sv. Jakuba
Zdroj: ČTK/Václav Šálek

Technicky i umělecky ji zpracoval tým multimediálních architektů Visualove, kteří stojí také třeba za výstavou planet na Kraví hoře. Do projekce vybírali vizuálně zajímavé dějové linky, jako je například požár kostela v roce 1515 nebo bombardování za druhé světové války.

„Prostřednictvím abstraktních i realistických obrazů a symbolů mohou lidé prožívat dramatický příběh, který je umocněn speciální světelnou show složenou ze 430 světel a originálním šestnáctikanálovým prostorovým zvukem,“ upřesnil za tým Visualove Jan Machát. Příběh trvá zhruba osm minut a každých dvacet minut se opakuje.

Výtěžek zaplatí rekonstrukci

Expozice vznikla při rozsáhlé rekonstrukci kostela v letech 2022 až 2024, která vyšla na zhruba 164 milionů korun. Výtěžek z návštěvnických prohlídek použije farnost na splácení úvěru, který čerpala pro rekonstrukci. Zatím zkušební provoz má posloužit k vychytání technických nedostatků. Zástupci farnosti nicméně věří, že se expozice stane jedním z nejnavštěvovanějších cílů turistů i Brňanů.

Multimediální expozice v kostele sv. Jakuba
Zdroj: ČTK/Václav Šálek

Tým Visualove plánuje vytvářet další různě tematicky zaměřené expozice. Další příběh chystají už na letošní advent.

Kromě expozice na návštěvníky čekají i další novinky. Pro prohlídku přízemí kostela, jeho exteriéru i interiéru mohou využít moderního videoprůvodce, kterým provázejí herci působící na předních brněnských divadelních scénách. Od začátku podzimu se mohou návštěvníci vydat na věž, kde se jim naskytne výhled z výšky 43 metrů.