Klip týdne: Kubišová přezpívala Modlitbu pro Martu. A pro filmového Havla

Klip: Modlitba pro Martu a pro filmového Havla (zdroj: Tvorba Films)

Olga Havlová by 11. července oslavila 87. narozeniny. Tvůrci chystaného hraného filmu Havel se první dámě k nedožitému výročí rozhodli věnovat ikonickou píseň – Modlitbu pro Martu. Marta Kubišová skladbu spojenou se sametovou revolucí nazpívala speciálně pro připravovaný snímek v nové verzi s dětským sborem.

„Olga Havlová je pro náš film i pro mě osobně tak zásadní, jako sám Havel. Pokud se já osobně dívám na Havla jako na legendu a ikonu, pak se tahle ikona skládá ze dvou částí: z Václava Havla a z Olgy Havlové,“ nepochybuje režisér a spoluscenárista snímku Slávek Horák.

Vztah manželů Havlových stojí také v centru filmového příběhu, který budoucího prvního českého prezidenta a jeho ženu sleduje ještě v disidentském období. Ustát museli pronásledování režimem i nevěru, přesto je neopustil humor a vzájemný respekt.

Havla ve filmu ztvárnil Viktor Dvořák, Olgu Havlovou Anna Geislerová. „Pro mě byla silná žena, byla ostrá, rázná a přesto působila jako královna, jako noblesní aristokratka. Krásná a důstojná žena. K tomu bych přidala ještě tolerantní a stoprocentně svobodná. Nesnesla jakékoli omezení pro sebe a ani jiné neomezovala,“ říká herečka.

Ve filmu Anna Geislerová s Olgou Havlovou prožila před kamerou čas od příjezdu okupačních vojsk v roce 1968 až po lámání režimu za sametové revoluce. 

Film Havel, natáčený v koprodukci České televize, do kin vstoupí 23. července.