„Jsme teď jako děti.“ Divadlo Aréna se rozloučilo s dlouholetou šéfkou

Komorní scéna Aréna má nové vedení (zdroj: ČT24)

Nová očekávání, ale i velká nostalgie provázely začátek nové sezony Komorní scény Aréna, kterou po čtvrtstoletí opustila ředitelka Renata Huserová. Z poloamatérského divadla se čtyřmi herci se pod jejím vedením proměnila Aréna v respektovanou scénu, která čtyřikrát obdržela od české kritiky titul Divadlo roku. Nyní odchází do důchodu, v ředitelském křesle ji vystřídá Jakub Tichý.

Byla to krásná éra svobody a bylo to lidské, vzpomínají ti, s nimiž Renata Huserová přivedla Arénu do současné podoby. Podobný vztah si k této scéně vytvořila i ona. „Musím se přemlouvat, abych chodila do jiných divadel, protože nejspokojenější a nejšťastnější jsem tady,“ říká. 

Huserová začínala jako produkční v Divadle hudby, na začátku devadesátých let dostala nabídku šéfovat nástupnické komorní scéně. Za celou éru jejího působení se v divadle vystřídali jen dva umělečtí šéfové. Po zakládajícím Pavlu Cisovském si vybrala v roce 2005 Ivana Krejčího.

„Ona nám věřila a my jsme jí tu důvěru snad oplatili, to bylo důležitým základem naší spolupráce,“ poznamenává Krejčí. „Měli jsme luxusní podmínky pro práci,“ souhlasí dramaturg Tomáš Vůjtek, mimo jiné také autor kritikou ceněných her o české společnosti a dějinách. „Jsme teď trochu jako malé děti, které neví, co mají dělat,“ popisuje pocit divadelníků po ochodu Renaty Huserové z vedení Arény.

Nový ředitel divadla Jakub Tichý je více než o generaci mladší než jeho předchůdkyně. Pět let šéfoval Národnímu domu ve Frýdku-Místku. Komorní scénu Aréna odsud vnímal především jako divadlo s originální dramaturgií. Chce prý pokračovat v cestě, která se divadlu osvědčila.

Doufám, že to tak bude dál. Že tu pořád bude svobodná a tvůrčí atmosféra, i když se dostaneme zase někam dál. Že tvář Arény se sice samozřejmě bude proměňovat, ale pořád zůstane rozpoznatelná.
Jakub Tichý
nový ředitel Arény

Sezonu, v níž se ujímá vedení Arény, pojmenovalo divadlo Rok rozkvetlých mandragor. V plánu jsou čtyři premiéry, pojednávat budou především o rodinných vztazích. První novinku s názvem Komiks představí Aréna 27. října. Hra slovenského autora Viliama Klimáčka podle divadla slibuje groteskní noční můru o šedé kůře mozkové.