Jak šlo vejce na vandr s Cirque du Soleil

Cirque du Soleil vyjel na turné s inscenací OVO (zdroj: ČT24)

Exkurzi do světa hmyzu nabízí jeden z nejznámějších souborů nového cirkusu Cirque du Soleil už devátým rokem. Nyní se s ní ale vydal na světové turné. Inscenace se jmenuje OVO, tedy vejce, které má symbolizovat zrod života.

OVO je příběhem o hmyzí komunitě, v níž jsou všichni brouci šťastní. Klíčovou roli v představení má nejen tanec, ale i samotný pohyb, který život v přírodě charakterizuje. Scénu doplňují stovky dekorací a kostýmů, jejichž propracovaností je Cirque du Soleil proslulý. „Všechny kostýmy byly ručně ušity v Montrealu na míru každému umělci,“ podotýká kostymérka Luana Ouverneyová. 

Účinkujících se v představení vystřídá více než stovka. Pochází z jednadvaceti zemí světa, od Běloruska po Brazílii a technicky náročné cviky museli dlouho dopředu zkoušet. „V jedné části všichni zároveň skáčeme, musíme se na trampolínách vzájemně křížit nebo běhat po zdi, což vyžaduje dobrou synchronizaci,“ prozradil akrobat James Johnson, jaké akrobatické kousky mohou diváci mimo jiné vidět.

Ti čeští ale jedině z nějakého zahraničního hlediště. Během celoročního turné se cirkus nejvíce přiblíží českým hranicím v polovině dubna, kdy vystoupí v Krakově, a počátkem listopadu při představení v Berlíně. V Česku se „Sluneční cirkus“ stavil loni, s produkcí Varekai.