Jacku Whiteovi jedna deska nestačí

Jack White vydal novou desku, další chystá (zdroj: ČT24)

Experimentování v duchu Beatles, americký jazz i hlučná kytarovka se vešly na čtvrtou sólovou desku Jacka Whitea, poloviny dua The White Stripes. Novinku Fear of the Dawn nahrál americký hudebník sám téměř na všechny nástroje. Navíc už má v šuplíku připraveny skladby na další desku, která také vyjde letos.

Nové písně vznikaly během covidové pandemie. Prvních osm měsíců sice Jack White nenapsal prý jedinou skladbu, když ale nakonec začal znovu komponovat, vytvořil materiál na dvě desky. V některých případech se dokonce pustil i do dvou verzí téhož songu. Třeba v případě singlu Taking Me Back.

„Elektronická verze je super digitální, perfektně sestříhaná. V podstatě jsem tu píseň zkonstruoval. Zatímco ta jemnější verze je tvořena živě několika skvělými umělci v jedné místnosti a nahrána na mikrofony ze třicátých let,“ popisuje White. „Chtěl jsem lidem ukázat, že nezáleží na tom, co je to za píseň, ale jak ji zahrajete,“ vysvětlil.

White si na desce hrál nejen se syntezátory. Třeba zlidovělou melodii Hi-De-Ho proměnil rapem, když si jako hosta při nahrávání téměř skladby z hollywoodského „filmu pro pamětníky“ pozval rappera Q-Tipa. „Často si půjčuji věci z minulosti, které fungovaly, ale málo se o nich vědělo, i když byly zajímavé. Vedle nich stavím nové, které jsem ještě nedělal, a pak zkouším, jestli je můžu spojit,“ upozorňuje White.

Říká, že nad svým nutkáním tvořit nemá kontrolu. Tvůrčí proces prý kontroluje jeho. Sám se nazývá mezioborovým umělcem. Už v devatenácti hrál na bicí ve dvou kapelách a k tomu měl v garáži čalounickou dílnu. Řemeslo v pandemii znovu oprášil, zrekonstruoval třeba sto let starou lavičku ze zednářského chrámu v Detroitu.

Hrdý Detroitčan

Ve městě, kde vyrůstal jako nejmladší z deseti dětí a kde vznikaly první tóny jeho garážového rocku, žije i nyní. Vlastní tu vydavatelství, nahrávací studio i lisovnu vinylových desek. Nedávno otevřel pobočku také v Nashvillu. 

„Město Detroit zažívá v posledních pěti letech renesanci. Čekali jsem na to už od nepokojů konce šedesátých let a teď ten moment konečně nastal. Jsem rád, že jsme toho součástí, že vytváříme nové pracovní příležitosti. Navíc v sousedství, které má ve městě nechvalnou pověst,“ těší Whitea.

Novinka Fear of the Dawn vyšla na začátku dubna, druhou desku s názvem Entering Heaven Alive avizuje White jako folkovou. Vydá ji 22. července, ještě předtím ale vystoupí v pražském Foru Karlín.