Hudební ceny Apollo a Vinyla zveřejnily nominace. Zaujala je Tamara, Niesner nebo Vaverková

Události v kultuře: Nominace na alternativní hudební ceny (zdroj: ČT)

Dvě alternativní sdružení kritiků Apollo a Vinyla zveřejnila nominace na výroční ceny. V obou hlasují odborníci a kritici a nabízejí v nich alternativu k mainstreamovým cenám Anděl. Obě ceny se shodují třeba na kapele Tamara, kytaristovi Tomáši Niesnerovi či zpěvačce Anně Vaverkové.

Albem roku se podle cen Apollo může stát City Park od 58G, Ten Years Later od Cold Cold Nights, Za vodou od Dunaje, Tunnel Vision od Lazera Vikinga či Stručný úvod do filosofie marnosti od Ondřeje Galušky.

S cenami Vinyla pak sdílí výběr kytaristy Tomáše Niesnera a jeho zvukového deníku odkazujícího k otravě řeky s názvem Bečvou a kapely Tamara, která se na svém debutovém albu Anderson pokouší zachytit krásu běžných, prchavých momentů.

Nominace cen Vinyla za album roku pak ještě doplňují nahrávka česko-vietnamského rappera Ankiho Trana No More Drama, v němž sleduje svůj vlastní dramatický příběh imigranta, či artrockový experiment skupiny Orient s názvem Redwood.

Nominace pro písničkářku i festivaly

Na ocenění v kategorii Objev roku aspirují písničkářka Anna Vaverková, rapové duo Lobbyboy&saab900turbo, digitální písničkář Mat213 a elektronická producentka Tokyo Drift. Nominace na Počin roku za své loňské aktivity získal kolektiv Future Jiskří, festivaly Pop Messe a Transforma a vydavatelství Unizone za charitativní kompilaci 4UA.

Vaverková může získat i cenu Apollo za singl roku díky své Roztomilé holce. Dalšími nominovanými jsou Calin (Hannah Montana), Marie Kieslowski (Je všechno dobrý?), Martin Kyšperský a Aleš Pilgr (Basketbal), mat213 (7teen), Lazer Viking (Gibber Gabber) a Smack (Další rok).