Fotografie, které hrají. Nejlepší snímky dokážou zachytit atmosféru hudby

Leonard Cohen, Patti Smith, Neil Young, ale také Milan Hlavsa, Dan Bárta nebo Radůza. I jejich snímky představuje nová kniha s názvem Fotografie, které hrají. Publikace ukazuje to nejlepší od současných českých fotografů, kteří se snaží obrazem zachytit zdánlivě nezachytitelné, hudbu a atmosféru koncertů. Výběr z fotografií najdete v galerii:

Kniha představuje snímky dvou desítek fotografů a fotografek, kteří v oblasti hudební fotografie patří k těm nejaktivnějším. Hudební publicista a editor publikace Ondřej Bezr se rozhodl oslavit umění autorů, kteří dokážou zachytit ducha a poselství živé hudby.

„U dobrých fotografií cítím ne snad, jestli je to folk nebo heavy metal, ale cítím atmosféru hudby, která je tam zobrazená. Proto se ta knížka jmenuje Fotografie, které hrají,“ říká Ondřej Bezr.

O muzice se snažím psát už skoro třicet let. Stokrát jsem za tu dobu slyšel bonmot, že popisovat hudbu je stejně beznadějné jako tančit o architektuře. Nevím, jak často podobné průpovídky slýchají fotografové, já ale věřím, ba vím – mohu to totiž dokumentovat sám na sobě – že nejlepší snímky těch nejlepších skutečně umějí hudbu evokovat.
Ondřej Bezr

Oslovil fotografy, jejichž obrazový doprovod se objevoval v médiích, do nichž během téměř tří dekád psal. Mezi autory najdeme profesionály stejně jako amatéry, tedy fotografy, kteří se živí něčím jiným, ale jejichž fotografie přesto dosahují špičkové úrovně.

Každý vybraný fotograf dostal stejné zadání, tedy vybrat deset snímků, jimiž se v této knize chce představit, podílet se na vlastním krátkém biografickém textu a odpovědět na několik otázek. 

Připsáno památce Áji Dvořáčkové

Jen jeden rozhovor už Ondřej Bezr uskutečnit nestihl. Loni náhle ve věku 52 let zemřela fotografka Ája Dvořáčková. Ta zaznamenávala koncerty především v komorním prostoru pražské Malostranské besedy.

„Měla ráda malé kluby a blízký kontakt s muzikanty. Myslím si, že odešla hrozně brzo, hrozně náhle a mladá, je to škoda, protože to byl velký talent,“ říká další fotograf zastoupený v knize Ivan Prokop.

Události v kultuře: Fotografie, které hrají (zdroj: ČT24)

„Uprostřed práce nás nečekaně a velmi předčasně opustila jedna z těch, kdo se na vzniku knihy podíleli. Skvělá fotografka a výborná kamarádka mnohých z nás. A tak bych rád památce Áji Dvořáčkové tuto knihu připsal,“ napsal v předmluvě Ondřej Bezr.

Součástí publikace, kterou připravilo nakladatelství Galén, je závěrečná esej publicisty Josefa Chuchmy o fotografování hudby v Československu.