Fajt nastoupí v červenci, Herman ale bojuje o každou korunu

Praha – Ministr kultury Daniel Herman se s ředitelem Národní galerie Jiřím Fajtem definitivně dohodl na jeho nástupu. Do čela kulturní instituce usedne 1. července. Kromě toho řeší i budoucí finanční situaci. Ministerstvo kultury bude příští rok hospodařit s podobným, ne-li se stejným rozpočtem jako letos. Herman v to alespoň. Rád by vyjednal konkrétní rozpočet ve výši deseti miliard korun. Současný návrh od ministerstva financí ale zatím počítá s rozpočtem o miliardu nižším. Herman však stále věří, že ke snížení částky nedojde.

Galerie fungovala bez řádného vedení víc než rok. Její plány byly jen provizorní, což se k 1. červenci konečně změní. Po neustálých odkladech, které Fajtovi uděloval předchozí ministr kultury Jiří Balvín, mu Daniel Herman potvrdil konkrétní datum nástupu.

S Národní galerií ale pro Hermana jednání nekončí. Na kulturu se pokusí vyjednat alespoň stejný rozpočet jako loni. „Směřujeme v jednáních k tomu, aby tomu tak bylo. Kdyby se nám nepodařilo vyjednat rozpočet, jak je potřeba, prudce bychom se odchylovali od programového prohlášení vlády,“ doplnil ministr s odkazem na vládní závazek směřovat výši rozpočtu resortu k jednomu procentu ze státního rozpočtu.

K tomu se lze prý jen těžko dostat v řádu měsíců. K jednomu procentu ze státního rozpočtu se zavazovaly i předchozí vlády, po ekonomicky silném období končícím rokem 2008 se však pohybuje kolem půl procenta.

Letošní rozpočet ministerstva kultury se pohybuje ve výši 9,9 miliardy korun, což Herman považuje za „hranici přežitelnosti“. „Chápu, že ČR se nenachází v nejlepší fázi své ekonomické situace, kultura k tomu patří,“ dodal.

Vláda se podle Hermana snaží vyrovnat se se státním dluhem, z toho plynou i první návrhy rozpočtu. „Na vládě začínají rozhovory ministrů s ministrem financí, jak bude rozpočet vypadat, ministr Babiš rozumí oblasti kultury a uvědomuje si význam živého umění i památek,“ uvedl Herman.

Národní galerii povede od července Jiří Fajt (zdroj: ČT24)

Na základě informací z ministerstva financí o plánovaném snížení rozpočtu na příští rok ministerstvo kultury sdělilo svým příspěvkovým organizacím, k nimž patří i největší národní kulturní instituce, že by měly v příštím roce ušetřit deset procent svých mzdových nákladů. Platy zdejších zaměstnanců jsou ale už i tak hluboko pod celostátním průměrem.

Příklady průměrných platů v některých kulturních institucích

  • Národní galerie Praha – 18 500 korun
  • Památník Terezín – 16 500 korun
  • Valašské muzeum v Rožnově – 16 300 korun
  • Technické muzeum v Brně - 15 000 korun

„Příspěvkové organizace se musejí připravovat na různé varianty, i na tuto řekněme krizovou, ale jsem přesvědčen, že rozpočet bude sestaven tak, aby pro nás byl udržitelný,“ řekl k tomu ministr.