Erotika až na prvním místě. Velká retrospektiva představuje dosud neznámé obrazy Káji Saudka

Tvorba krále českého komiksu se vrací do galerie Tančícího domu v Praze. Rozsáhlá retrospektivní výstava Káji Saudka nazvaná příznačně Od aut po ženy zve diváky na průřez jeho tvorbou pro film, ale ukazuje i dosud nevystavené erotické malby.

Saudek byl se svým jedinečným stylem jedním z nejznámějších českých výtvarníků dvacátého století. Jeho tvorbu charakterizovala pevná dynamická linka, americký styl kresby, erotika a osobitý humor. Současná výstava navazuje na expozici z roku 2015 s názvem Kája Saudek 18+ zaměřenou výhradně na Saudkovy erotické kresby.

„Měli jsme velmi pozitivní ohlasy na minulou výstavu a ve spolupráci s Berenikou Saudkovou a kurátorem Davidem Goldbergem i s paní Johanou Saudkovu jsme řešili, jak navázat na tuhle úspěšnou výstavu,“ říká ředitel galerie v Tančícím domě Robert Vůjtek.

Průřez celou tvorbou

Podle Bereniky Saudkové, dcery Káji Saudka, tak velká výstava, jako je aktuální expozice, dosud neproběhla. Návštěvníkům představuje zhruba tři stovky originálů a dalších tři sta artefaktů, které se k umělci vážou, jako jsou fotografie, dobové tiskoviny či osobní předměty.

Tančící dům představuje velkou výstavu Káji Saudka (zdroj: ČT24)

Výstava připomíná především to, že Saudkovy kresby vždy vyrůstaly z elektrizujícího vztahu mezi mužem a ženou. Expozici proto otevírají Saudkovy múzy Olga Schoberová a jeho manželka Johana. „Protože jsem nastoupila po ní, když se rozešli, tak mě nad ní Kája vždycky nechával tyčit. Mně to samozřejmě neobyčejně lichotilo. A sebe maloval jako trpaslíka, jako takové strašidýlko,“ popisuje obrazy Saudková.

V expozici jsou kresby od padesátých let až po některé z posledních obrazů namalovaných okolo roku 2005. Zastoupena jsou díla od komiksu po volnou tvorbu, zahrnující olejomalbu a volné umění. V galerii jsou vystaveny také originály, které zatím nebyly veřejně prezentovány.

Část výstavy až od 18 let

V přízemí návštěvníci uvidí repliku Saudkova ateliéru, který je vybaven osobními předměty, nábytkem, knihami a samozřejmě mnoha obrazy. Předměty zapůjčila na výstavu rodina umělce. Součástí expozice je i torzo skútru, na kterém Kája Saudek jezdil v padesátých a šedesátých letech. Významnou částí expozice je Saudkova tvorba pro film, která připomene filmy Kdo chce zabít Jessii? anebo Čtyři vraždy stačí, drahoušku.

Druhý suterén je přístupný pouze návštěvníkům starším 18 let a ukazuje Saudkovu erotickou a pornografickou kresbu. Součástí výstavy jsou i kresby, které byly nalezeny v pozůstalosti až v roce 2016, a které tedy na stejném místě před čtyřmi lety vystaveny být nemohly. Výstava tak dokazuje, že erotika a krása ženského těla byly do poslední chvíle Saudkovým hlavním tématem.

„Vzpomínám si na to, jak jsem chtěl jako dítě a naprostý neznalec ženský anatomie pořád zobrazovat ženy. Jsem to, čemu se šetrně říká samouk,“ vyprávěl o sobě sám Saudek. Král českého komiksu zemřel roku 2015 ve věku osmdesáti let po mnoha letech strávených v kómatu.