Dopisy mezi životem a smrtí. Korespondence završuje spisy Jiřího Ortena

Knižně vyšla korespondence Jiřího Ortena (zdroj: ČT24)

Soukromou korespondenci Jiřího Ortena s osobnostmi české kultury i jeho blízkými shrnuje nová rozsáhlá publikace, která završuje devítisvazkové spisy tohoto básníka. I když zemřel v pouhých dvaadvaceti letech, stal se výraznou osobností (před)válečné básnické generace.

Ortenovy dopisy připravovala k vydání editorka Marie Havránková. „Jeho korespondence je otevřená, aktuální a vytváří příběh. To v básních není. Hlavními tématy jsou poezie, otázky tvorby, existence člověka a city,“ prozradila.

Z prvorepublikových intelektuálů si Orten dopisoval s literárním kritikem Václavem Černým, výtvarným teoretikem Jindřichem Chalupeckým, spisovatelem Karlem Čapkem nebo básníky Ivanem Blatným a Františkem Halasem. Podstatnou část korespondence si vyměnil se svou přítelkyní, herečkou Věrou Fingerovou. Na tři sta psaní dokládá jejich zničující vztah. 

Mladý básník psal také své matce do rodné Kutné Hory. Po smrti otce a odchodu staršího bratra Oty Ornesta (později známého divadelníka) do zahraničí zůstala sama jen s mladším synem Zdeňkem. Ten se po válce, během níž byl vězněn v koncentračních táborech, dal také k divadlu. Stal se hercem.

„Odumírám a čekám, až mě začnou zrazovat mí přátelé. Napiš mi prosím své názory o věci a co se děje u vás,“ psal například v roce 1939 své matce Orten, stejně jako jeho příbuzní vlastním jménem Ohrenstein.

„Jeho tématem byl život a smrt. Věděl, že ho čeká smrt, věděl, že brzy zemře,“ říká Marie Ruth Křížková, editorka sedmi z celkem devíti Ortenových spisů. Mladého básníka srazila 30. srpna 1941, v den jeho dvaadvacátých narozenin, sanitka, zranění podlehl o dva dny později. V den, kdy zastupující protektor Reinhard Heydrich podepsal nařízení, podle něhož měli Židé v protektorátu nosit žlutou hvězdu.

„Kolik krásného on o vás dovedl povídat. A já ztratil kamaráda, kterého jsem měl nejraději, kterého jsem si vážil pro jeho čistotu a o kterém jsem věděl, že je zrozen k velkým věcem,“ stálo v dopise, který dva měsíce po Ortenově skonu poslal jeho matce František Halas.

Spisy Jiřího Ortena
Zdroj: ČT24

Knižně publikovaná korespondence uzavírá spisy Jiřího Ortena. „Teprve teď je jeho dílo poprvé v úplnosti vydáno,“ upozorňuje Jan Šulc z nakladatelství Torst, které poslední svazek vydalo. Celkem jich je devět a na jejich uspořádání pracovala čtyři nakladatelství šestadvacet let. Důvodem tak dlouhé doby je především náročná ediční práce.