Díra z trychtýře neexistuje, a přesto je opravdová

Petr Stančík o Díře z trychtýře (zdroj: ČT24)

Osamělá díra hledá v gastrokosmu jedné kuchyně planetu, na které žijí její kamarádky. Hrdinku, jež vlastně neexistuje, přivedl do příběhu pro děti spisovatel Petr Stančík a výtvarnice Toy Box. Kromě Díry z trychtýře v ní ožívají třeba také urozený rytíř Šťáva z Mrkve nebo zkažený Sir Sýr. Knihu, která vyjde začátkem ledna, představil v rozhovoru její autor, jenž za prózu Mlýn na mumie, určenou pro dospělé čtenáře, získal Magnesiu Literu 2015.

Kde se vzala Díra z trychtýře? 

Díru jsem si vymyslel, protože mě fascinovalo, že hlavní postava vlastně nebude existovat. Je spousta pohádek, v nichž jsou rytíři a čarodějové, ale myslím, že díra jako výsek neexistence, to tady ještě nebylo. 

Jak vás to napadlo, použít hrdinu, který vlastně neexistuje? 

Možná se někdy na začátku kolem toho mihla báseň Christiana Morgensterna Trychtýře. A když jsem byl malý, měli jsme kuchyň z bývalého pokoje pro služku, takovou miniaturní, všechno tam se vším souviselo a říkal jsem si, že takový mikrokosmos je krásná pohádková krajina.

Zvláštností knihy je podoba Díry z trychtýře. Je totiž opravdová – provrtaná skrz knihu.

Tou dírou se dá skutečně prostrčit třeba pírko, hodně úzký párek nebo slámka, vypouštět bubliny z bublifuku a tak podobně.

O výtvarnou část knihy se postarala Toy Box, zpočátku jste ale měl v plánu spolupracovat s Květou Pacovskou. Liší se kniha od vaší původní představy?

Spolupráce s Květou Pacovskou byl takový sen, protože jsem ji obdivoval už jako dítě, ale bohužel se ukázalo, že už knižní ilustrace nedělá. Toy Box je autorka oceňovaného komiksu Moje kniha Vinnetou a myslím, že i Díra z trychtýře se jí moc povedla. I když práce to byla náročná, protože Toy Box je perfekcionistka a snažila se, aby knížka byla co nejdokonalejší.

Jak těžké je psát knížku pro starší děti, když musíte o jejich pozornost soupeřit s moderními technologiemi?

Je to těžké a je to čím dál tím těžší, ale myslím si, že základem jak knížky pro děti, tak pro dospělé, je dobrý a silný příběh, a pokud je, může knížka konkurovat i třeba počítačové hře. 

Bude teď následovat opět kniha pro starší čtenáře? 

Ano, píšu detektivku ze současnosti. Má pracovní název Nulorožec a snad bude hotová příští rok.