Cesta do středu Země vede přes Milešovku

Cesta do středu Země vede přes Milešovku (zdroj: ČT24)

V románech Julese Vernea a filmech Karla Zemana se inspirovala nová hra plzeňského Divadla Alfa. Cestu do středu Země napsal pro tuto scénu Šimon Olivětín. Na neuvěřitelnou pouť, která vede sopouchem Milešovky, posílá čtyři skauty.

„Cesta do Středu Země je o tom, o čem ji napsal Verne,“ ujišťuje autor hry Šimon Olivětín. „V našem případě se to jen neodehrává na Islandu, ale v Českém středohoří a sopka, kterou se lidé dostanou do středu Země, je Milešovka.“

Tvůrci zároveň představením chtěli vyjádřit i poctu estetice Karla Zemana. Proto dobrodružství skautů ve světě prehistorických zvířat vypráví jak pomocí loutek, tak i filmových záběrů, které vznikají přímo na scéně. „Vidíme iluzi a vidíme také, jak vzniká. To mě vlastně na divadle zajímá nejvíc,“ poznamenal režisér Tomáš Procházka.

Cesta do středu Země
Zdroj: Divadlo Alfa

Se Zemanovou tvorbou má plzeňská hra společného ještě víc. „Hudbu pro představení složil Jan Burian mladší, vnuk plzeňského rodáka E. F. Buriana, který je autorem hudby pro původní Cestu do pravěku,“ upozornila dramaturgyně Petra Kosová.  

Cestu do středu Země si podle ní užije dětské publikum i jeho dospělý doprovod.  Hrou Divadlo Alfa zahájilo padesátou sezonu, v níž pro diváky chystá ještě další tři premiéry.