Česko bude na Eurovizi reprezentovat zpěvačka Aiko

Zpěvačka Aiko uspěla v národním kole diváckého hlasování soutěže Eurovize, postoupila tak do mezinárodního semifinále jako reprezentantka Česka. V soutěži se představila se svou písní Pedestal. O vítězný titul se bude ucházet v květnu ve švédském Malmö sedmatřicet zástupců zemí Evropské vysílací unie.

Hlasování v národním kole Eurovize odstartovalo před týdnem živé vystoupení všech sedmi finalistů, které v přímém přenosu nabídla ČT. Vedle Aiko se letos o reprezentaci Česka na Eurovizi ucházelo dalších šest interpretů: Elly, Gianna Lei, Lenny, MYDY, Tom Sean a Tomas Robin.

První mezinárodní semifinále soutěže se bude konat 7. května ve švédském Malmö, druhé kolo semifinále je naplánováno na 9. května. V sobotu 11. května pak diváci během finále rozhodnou o výherci Eurovize. Kromě programu ČT a iVysílání nabídne národní kolo divákům také oficiální YouTube kanál Eurovision Song Contest.

Vlastním jménem Alena Shirmanova se narodila v Moskvě, vyrůstala v Česku a nyní se usadila v britském Brightonu. V roce 2018 Aiko debutovala se stejnojmenným EP, o dva roky později vydala album Expiration Date, letos pak přinesla desku Fortune’s Child.

Z posledního jmenovaného alba je právě skladba Pedestal, se kterou zpěvačka na Eurovizi bojuje o vítězství. Vystupovala na festivalech Sziget, Sofar Sounds Budapest nebo Waves Vienna. V Česku koncertovala například na festivalu Rock for People nebo Metronome Prague.

Eurovize se koná každoročně od roku 1956, kromě covidového roku 2020, což z ní činí nejdéle trvající mezinárodní televizní hudební soutěž a jeden z nejdéle vysílaných televizních programů na světě.

Jedná se také o nejsledovanější nesportovní televizní událost světa. Každoročně ji sleduje v průměru sto osmdesát milionů diváků. Alespoň jednou se jí zúčastnilo dvaapadesát zemí. Loňskou vítězkou se stala švédská zpěvačka Loreen, dívčí skupina Vesna hájící národní barvy skončila na desátém místě.