Češi vybírají zástupce na Eurovizi, kandidátů je sedm

Sedm tuzemských interpretů bude bojovat o postup do mezinárodní písňové soutěže Eurovision Song Contest. Mezi finalisty jsou Aiko, Elly, Gianna Lei, Lenny, MYDY, Tom Sean a Tomas Robin. Diváci mohou reprezentanta Česka pro rok 2024 vybírat od pondělí 4. prosince, kdy se uskutečnilo národní kolo. Na výběr vítěze mají sedm dní.

Do sedmičky semifinalistů v národním kole patří zpěvačka Aiko. Stala se první českou umělkyní, kterou Spotify vybrala do své celosvětové kampaně Equal, jejímž cílem je zviditelňovat ženy v hudebním průmyslu. 

Ve výběru je i zpěvačka Elly, kterou publikum zná díky skladbě Are You There a třeba z festivalu Colours of Ostrava. Další semifinalistka Gianna Lei zaujala návykovým popem s neotřelými beaty a zajímavými lyrickými hrami. Několikanásobnou držitelkou cen Anděl je další kandidátka – Lenny, kterou dostalo na vrchol hitparád její debutové album Heart.

O hlasy rovněž usiluje kapela MYDY se zpěvačkou Žofií Dařbujánovou. Stihli si už vyzkoušet festivalová pódia v Evropě, USA i Kanadě. Národní kolo dává šanci i zpěvákovi, herci a producentovi Tomu Seanovi, jenž svou kariéru odstartoval na sociální síti TikTok, a skladateli a zpěvákovi Tomasi Robinovi, známému působením v projektech We On The Moon a The Lighthouse Journey.

Podpořit svého favorita mohou lidé prostřednictvím bezplatného hlasování v oficiální aplikaci Eurovision Song Contest a na webu České televize.

Záznam: Národní kolo Eurovize pro rok 2024 (zdroj: ČT24)

O vítězi se rozhodne v květnu

První mezinárodní semifinále soutěže se bude konat 7. května ve švédském Malmö, druhé kolo semifinále je naplánováno na 9. května. V sobotu 11. května pak diváci rozhodnou o celkovém vítězi Eurovize. Soutěžní večery i finále odvysílá Česká televize. Soutěžícím ze své země diváci hlasy posílat nemohou.

Eurovize se koná každoročně od roku 1956, kromě covidového roku 2020, což z ní činí nejdéle trvající mezinárodní televizní hudební soutěž a jeden z nejdéle vysílaných televizních programů na světě. Jedná se také o nejsledovanější nesportovní televizní událost světa. Každoročně ji sleduje v průměru sto osmdesát milionů diváků. Alespoň jednou se jí zúčastnilo dvaapadesát zemí.

Loňskou vítězkou se stala švédská zpěvačka Loreen, dívčí skupina Vesna hájící národní barvy skončila na desátém místě. Nejlépe skončila česká účast na šesté příčce, když hlasující zaujal Mikolas Josef.