Cenu kritiky za mladou malbu získal Lukáš Slavický

Absolvent Akademie výtvarných umění Lukáš Slavický se stal laureátem letošní Ceny kritiky za mladou malbu. Sedmnáctý ročník měl tematické zadání „zátiší venkovní a vnitřní“. Výsledky ocenění vyhlásili pořadatelé v Galerii kritiků, kde do 18. února potrvá výstava prací vítěze a pětice dalších finalistů.

„V jeho práci lze najít spojitosti s kinematografií a literaturou, ale též se smyslem pro zobrazování pracovních postupů či myšlenkových konstruktů. Průnik klasického tématu se současnými tendencemi je podán s lehkostí, citlivostí, přesto důrazem na ironický apel návratu člověka k přírodě,“ uvedla porota k tvorbě oceněného Lukáše Slavického.

Na druhém místě skončil Dominik Málek, jenž ve svých malbách zachycuje mytické příběhy démonů. „Expresivní naivisticky laděný popis vycházející z osobních pocitů či zážitků je natolik přesvědčivým, že dokáže osobní témata přetavit v obecné a celospolečensky vnímané symboly dnešního světa,“ doplnila Galerie kritiků.

Třetím oceněným se stal Jakub Ružinský. Vědomě navazuje na středověk, spiritualitu a mystiku a pohybuje se na pomezí snových struktur a intuitivního záznamu. Dalšími vystavujícími jsou tři finalistky Eliška Astlová, Glorie Grünwaldová a Lucie Rosická.

Cenu kritiky za mladou malbu získal Lukáš Slavický (zdroj: ČT24)

„V roce 2024 se ohlížíme za minulým rokem v malbě pohledem vybraných nejlepších šesti autorů a autorek. Ačkoliv všichni z nich mají odlišná východiska ve své tvorbě, dohromady tvoří kaleidoskop současného vkusu a přispívají k diverzitě forem, tvarů, barev a motivů. Jsme svědky toho, že tento žánr je stále živý, a i když nemusí vycházet z fascinace starými mistry, je zde znatelné poučení a citlivá exprese vlastních prožitků," uvedli pořadatelé.

  • Cenu kritiky za mladou malbu organizuje Sdružení výtvarných kritiků a teoretiků. Cílem pořadatelů je podpořit tvorbu studentů nejvyšších ročníků vysokých uměleckých škol a jejich absolventů. 
  • Uchazeči se mohou zúčastnit soutěže maximálně třikrát, přednost ve výběru dostávají noví uchazeči před účastníky minulých ročníků, s nimiž se galerie po soutěži snaží navázat výstavní spolupráci. 
  • Věková hranice je třicet let.
  • Organizátoři také od vítězů dostávají po jednom jejich vítězném díle. Soutěže se proto nemůže zúčastnit předem prodané dílo.