Byla Kráskou dne, bude kráskou Febiofestu. „Čtvrtstoletý“ ročník uvítá Catherine Deneuveovou

Pozvání na filmový festival Febiofest přijala francouzská herečka Catherine Deneuveová. Na úvod pětadvacátého ročníku přehlídky převezme cenu Kristián za celoživotní dílo.

Catherine Deneuveová byla často obsazována do rolí tajemných a smyslných žen. Takovou byla například „rozdvojená“ Kráska dne (1967), která si ve filmu Luise Buñuela vynahrazovala neuspokojivé manželství v luxusním nevěstinci.

Během své herecké kariéry se na place setkala i s řadou dalších výrazných režisérských jmen. Například Poslední metro (1980) Françoise Truffauta jí přivezlo její první cenu César. Příběh z malého pařížského divadla v časech nacistické okupace ji svedl dohromady s Gérardem Depardieu.

V roce 1993 získala svou jedinou oscarovou nominaci – za romantické drama Indočína v režii Régise Wargniera. V novém tisíciletí ji diváci mohli vidět třeba v dojemném Tanci v temnotách Larse von Triera nebo v muzikálu 8 žen v režii Françoise Ozona.

Febiofest uvítá uvítá Catherine Deneuveovou (zdroj: ČT24)

Febiofest Catherine Deneuveové předá cenu Kristián za celoživotní přínos filmu. Stejné ocenění na slavnostním zahájení 15. března převezme také česká herečka Daniela Kolářová. Kristián v letošním ročníku čeká také na francouzského filmaře Arnauda Desplechina, který má s Catherine Deneuveovou ve filmografii společný snímek Králové a královna, a na jeho krajana Leose Caraxe, režiséra a scenáristu Milenců z Pont-Neuf nebo Holy Motors. In memoriam bude udělena pamětní medaile herci Jiřímu Kodetovi.

Marta Kubišová a Best of

Hlavní soutěžní sekci Nová Evropa, určenou pro debuty a druhé filmy, bude opět hodnotit porota složená z filmových fanoušků. Jejich předsedkyní se letos stala zpěvačka Marta Kubišová. 

Distribuční (před)premiéry českých snímků najdou diváci v sekci Central Park. Panorama nabídne přehled oceňovaných titulů ze zahraničních festivalů. Poslední počiny zavedených režisérů představí Masters. Na své si v dalším programu přijdou také fanoušci akčních a hororových filmů nebo asijské či balkánské kinematografie. Ke čtvrtstoletému výročí připravil Febiofest kolekci Best of, v níž promítne deset nejoblíbenějších snímků dosavadní festivalové historie.

Pianista (2002, režie: Roman Polanski)
Zdroj: MFF Praha - Febiofest

V Praze se Febiofest zdrží do  23. března. Poté se - od 26. března do 21. dubna - postupně přesune do kin dalších šestnácti měst.