Vatikán otevře své bankovní útroby italskému státu

Řím - Itálie a Vatikán stvrdily podpisem dohodu o vzájemném sdílení finančních a bankovních informací. Hodlají tak společně bojovat proti praní špinavých peněz. Svatý stolec se od loňska snaží reformovat vatikánskou banku, jejíž pověst v minulosti pošramotily skandály. Instituci nazývanou Ústav pro věci víry (IOR) vyšetřují italské úřady kvůli údajnému praní špinavých peněz, ta však podezření odmítá.

Svatý stolec prohlásil, že spolu s Vatikánským městským státem bere vážně mezinárodní závazky, které se týkají boje proti praní špinavých peněz a financování terorismu. „Itálie je pro nás obzvlášť důležitý partner,“ dodal dále Vatikán.

Podle dnešního vyjádření papeže Františka se vatikánská banka musí stát „poctivou a transparentní“. Slíbil také, že bude naslouchat radám zvláštní komise, kterou ustavil, ohledně toho, jestli je možné banku reformovat, nebo zcela uzavřít. 

Itálie
Zdroj: Andrew Medichini/ČTK/AP

Vatikán neustále opakuje, že praní špinavých peněz a financování terorismu nepodporuje. V květnu například podepsal dohodu o výměně finančních informací s americkým ministerstvem financí.

Vatikánská banka má na starosti peníze Vatikánu a katolických organizací po celém světě. Jenže Italská centrální banka pojala podezření, že někteří Italové ve vatikánské bance ukrývají své příjmy před zdaněním.