Tržby ve službách ve třetím čtvrtletí meziročně klesly o 5,2 procenta

Události: Tržby ve službách (zdroj: ČT24)

Tržby ve službách ve třetím čtvrtletí letošního roku meziročně klesly o 5,2 procenta. Největší pokles zaznamenala doprava a skladování. Naopak rostly tržby v ubytování a stravování a také ve vědeckých a technických činnostech. Vyplývá to z údajů, které zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ). Tržby se snížily třetí čtvrtletí v řadě a zrychlily pokles. V letošním druhém čtvrtletí vykázaly tržby ve službách meziroční snížení podle revidovaných údajů o 3,3 procenta.

„Tržby ve službách se snižovaly třetí čtvrtletí v řadě a tento pokles se postupně prohluboval. Největší podíl na tom mělo odvětví dopravy a skladování,“ ujasnil Tomáš Harák, vedoucí oddělení datové podpory statistiky obchodu, služeb a životního prostředí ČSÚ. V dopravě a skladování tržby klesly o 12,9 procenta, z toho nejvíce, a to o 17,4 procenta, ve skladování a vedlejších činnostech v dopravě. Ze šesti hlavních odvětví služeb se tržby snížily ve třetím čtvrtletí meziročně ve čtyřech.

V informačních a komunikačních činnostech tržby ve srovnání s loňským třetím čtvrtletím poklesly o 4,1 procenta. Z této oblasti největší pokles, o 13,5 procenta, zaznamenaly informační činnosti, které zahrnují například zpracování dat, webové portály a hosting. Naopak vyšší tržby o 14,8 procenta vykázala tvorba programů a vysílání.

V činnostech v oblasti nemovitostí evidují statistiky meziroční pokles tržeb o 2,5 procenta. V administrativních a podpůrných činnostech se tržby snížily o 1,8 procenta. Největší pokles v této oblasti zaznamenaly agentury práce, a to o 15,5 procenta. Naopak o 9,3 procenta rostly tržby cestovním agenturám, kancelářím a jiným rezervačním a souvisejícím činnostem.

„Vypadá to, že budeme pár dalších měsíců spíše stagnovat, než že bychom se vrátili k růstu, a propisuje se to i do oblasti služeb. Najednou podniky méně vyrábí, mají menší poptávku po logistice, menší poptávku po skladování,“ podotýká prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu Tomáš Prouza.  

Tržby v ubytování, stravování a pohostinství rostly

Tržby v ubytování, stravování a pohostinství rostly o 2,5 procenta, přičemž více se zvýšily ve stravování a pohostinství než v ubytování.

Druhou oblastí, kde tržby meziročně stouply, jsou profesní, vědecké a technické činnosti, mezi které se řadí mimo jiné architektonické a inženýrské činnosti či právní a účetnické služby. Zvýšení činilo půl procenta. Nejvyšší nárůst o 6,1 procenta zaznamenaly reklamní agentury a průzkum trhu. 

Právě vyšší ceny v restauracích a hotelech mohou podle hlavního ekonoma Patria Finance Jana Bureše další růst tržeb zpomalit. „Už je trochu vidět, že dynamika nárůstu zpomaluje nebo stagnuje a myslím, že klienti budou se zpožděním reagovat na poměrně výrazný nárůst cen,“ dodává Bureš. 

Naopak o 6,2 procenta klesly tržby v ostatních činnostech, do kterých se řadí mimo jiné zprostředkovatelské činnosti, překladatelské a fotografické služby nebo činnosti stavebního dozoru.

Mezičtvrtletně tržby za služby poklesly za červenec až září o 1,2 procenta. Proti druhému čtvrtletí statistici růst zaznamenali v ubytování, stravování a pohostinství a rovněž v profesních, vědeckých a technických činnostech.