Tržby maloobchodu v červenci zrychlily meziroční růst

Události: Růst tržeb maloobchodníků (zdroj: ČT24)

Maloobchodní tržby v červenci zrychlily růst. Stouply meziročně o 4,5 procenta po revidovaném růstu o 3,7 procenta v červnu. Zvýšily se tak poosmé po sobě, vzhůru šel prodej nepotravinářského zboží, potravin i pohonných hmot. Proti červnu tržby obchodníků bez započtení prodejů a oprav motorových vozidel vzrostly o 0,7 procenta. Vyplývá to z údajů Českého statistického úřadu (ČSÚ). Oživování spotřeby domácností je ale stále spíše pozvolné.

„Největší podíl na meziročním růstu maloobchodních tržeb měl prodej prostřednictvím internetu a prodej v nespecializovaných prodejnách s převahou potravin,“ uvedla vedoucí oddělení statistiky obchodu, dopravy a služeb ČSÚ Jana Gotvaldová. Tržby za nepotravinářské zboží se zvýšily v červenci meziročně o 5,9 procenta, za potraviny o čtyři procenta a za pohonné hmoty o 0,6 procenta.

Internetovým a zásilkovým obchodům v červenci stouply tržby meziročně o 17,2 procenta. Nespecializované prodejny s převahou nepotravinářského zboží utržily o 14,3 procenta víc. Nespecializovaným obchodům s převahou potravin se tržby zvýšily o 4,8 procenta, potravinářským prodejnám naopak klesly o 3,1 procenta.

Obchodům s farmaceutickým a zdravotnickým zbožím tržby v červenci meziročně vzrostly o 9,6 procenta, s počítačovým a komunikačním zařízením o 0,3 procenta a s výrobky pro domácnost o 0,2 procenta. Méně utržily prodejny s oděvy a obuví o 1,9 procenta a s výrobky pro kulturu, sport a rekreaci o půl procenta.

Oživování spotřeby je stále pozvolné

Proti červnu se tržby v maloobchodě kromě motorových vozidel v červenci zvýšily o 0,7 procenta. Za potraviny utržili obchodníci o 1,3 procenta víc a za nepotravinářské zboží o 0,4 procenta víc. Meziměsíčně se snížily tržby za pohonné hmoty o 0,1 procenta.

Tržby za prodej a opravy motorových vozidel meziměsíčně klesly o 0,8 procenta. Meziročně se snížily o 2,1 procenta. Za motorová vozidla včetně náhradních dílů lidé a firmy zaplatili meziročně o 3,3 procenta méně, tržby za opravy aut naopak vzrostly o 2,6 procenta.

Přesto, že tržby maloobchodu rostou, se podle hlavního ekonoma společnosti Cyrrus Víta Hradila čeští spotřebitelé do obchodů vracejí zatím spíše opatrně. „V průběhu letošního roku, tedy od ledna do července, zatím reálné tržby obchodů narostly o 1,5 procenta, což skutečně nelze označit za nákupní horečku,“ řekl Hradil. Z obchodů si podle něj Češi aktuálně odnášejí přibližně stejně zboží jako v březnu roku 2019 před pandemií covidu-19.

Výsledky maloobchodu za červenec i tak podle prezidenta Svazu obchodu a cestovního ruchu Tomáše Prouzy ukazují, že se lidem vrací optimismus a že více než loni utrácí jak za nepotravinářské zboží, tak za potraviny. „U potravin je navíc vidět, že lidé především přecházejí ke kvalitnějším potravinám a zdravějšímu životnímu stylu,“ dodal.