Španělští demonstranti volají po referendu o přijímaných škrtech

Madrid - Desetitisíce lidí uposlechly výzvy odborů a přijely dnes do španělské metropole demonstrovat proti úsporné politice vlády Mariana Rajoye. Odboráři ve spolupráci s více než stovkou dalších organizací uspořádali akci s heslem „Chtějí nás zruinovat - musíme tomu zabránit!“. Jejich cílem je prosadit referendum o přijímaných úsporných opatřeních.

Demonstrace byla nazvána „Pochod na Madrid“ a dostavili se na ni lidé z celého Španělska. Podle agentur DPA a AP přijelo ze vzdálenějších oblastí osm zvláštních vlaků a autobusy s demonstranty zablokovaly několik hlavních madridských ulic. Zatímco organizátoři tvrdí, že přišly statisíce demonstrantů, úřední odhad činí 65 000 lidí.

„Voliči se loni v listopadu pro Rajoye rozhodli na základě jeho tehdejšího volebního programu a on se zatím vydal zcela jinou cestou - cestou škrtů a zvyšování daní,“ řekl na úvod demonstrace Ignacio Fernández Toxo, šéf Odborové konfederace dělnických komisí, která je jednou z hlavních odborových ústředen v zemi. Podle něj by se vláda měla občanů přinejmenším zeptat, zda jsou s takovou cestou srozuměni - a to formou referenda.

Pokud premiér požadavek na uspořádání všelidového hlasování o reformních krocích odmítne, pak odboroví předáci hrozí podzimní generální stávkou. „Záleží na Rajoyovi, zda generální stávku svoláme,“ prohlásil Toxo.

Španělsko se potýká s hospodářskou recesí a 25procentní nezaměstnaností a jeho konzervativní vláda se snaží, aby země nenásledovala Řecko, Irsko, Portugalsko a Kypr a nemusela žádat o mezinárodní finanční pomoc. Kabinet Mariana Rajoye chce do konce roku 2014 ušetřit 102 miliardy eur (bezmála 2,5 bilionu korun), a to mimo jiné cestou zvýšení daní, snížení mezd, rozpočtových škrtů a prostřednictvím reforem pracovního trhu, které by kupříkladu omezily práva zaměstnanců.