Průmyslových zakázek za červenec v unii prudce ubylo

Brusel - Průmysl zaznamenal v červenci prudký pokles nových zakázek, a to jak v celé Evropské unii, tak i v eurozóně. V zemích s jednotnou evropskou měnou došlo k meziměsíčnímu propadu indexu pro zakázky o 2,4 procenta a v celé evropské sedmadvacítce šlo o 2,3 procenta, jak dnes informoval Eurostat. Nicméně co se týče meziročního srovnání, počet průmyslových zakázek stále roste. Konkrétně o 11,2 procenta v eurozóně a v celé EU o 12,5 procenta.

Meziměsíční propad by navíc nebyl tak výrazný, pokud by se ze statistik vyloučila výroba lodí, železničních vozidel a kosmických materiálů, jejíž pohyby bývají poměrně výrazné a značně ovlivňují celkovou statistiku. S jejím vyloučením by se index pro průmyslové zakázky meziměsíčně propadl o 0,6 procenta v eurozóně a o 0,5 procenta v evropské sedmadvacítce.

Pokles v rámci měsíců června a července v počtu nových průmyslových zakázek zaznamenalo v červenci celkem 14 členských států EU z celkem 22, u nichž jsou statistiky k dispozici. Největší propad zaznamenalo Dánsko (- 22,1 procenta), Slovinsko (- 5,8 procenta) a Řecko (- 5,4 procenta). Z největšího růstu zakázek naopak těžily Irsko (7,4 procenta), Litva (6,5 procenta) a Švédsko (4,7 procenta).