Politici zmiňují Kellnerovy úspěchy i jeho příspěvek společnosti. Po podnikatelově úmrtí klesaly na pražské burze akcie

Na nejbohatšího Čecha Petra Kellnera, který v sobotu zahynul při leteckém neštěstí na Aljašce, vzpomínají politici v souvislosti s jeho podnikatelskými úspěchy, ale i kroky, kterými pomohl české společnosti. Jeho úmrtí lituje prezident Miloš Zeman, upřímnou soustrast vyjádřil i premiér Andrej Babiš (ANO) či šéf Senátu Miloš Vystrčil (ODS). Vicepremiér a předseda sociálních demokratů Jan Hamáček připomenul pomoc Kellnerovy podnikatelské skupiny při zvládání epidemie koronaviru loni na jaře. Po oznámení úmrtí na pražské burze také klesaly ráno výrazně akcie operátora O2 a Monety Money Bank.

„Prezident republiky si velice vážil Petra Kellnera pro jeho podnikatelské úspěchy a nesmírně lituje jeho tragické smrti,“ uvedl na Twitteru mluvčí Hradu Jiří Ovčáček.

Podle vyjádření exprezidenta Václava Klause v osobě Kellnera odešel nejvýraznější symbol úspěchu českého kapitalismu po roce 1989.

„Jeho životní příběh byl příkladem využité šance, kterou schopným mladým lidem nabídla ekonomická transformace a privatizace na počátku 90. let,“ uvedl Klaus v prohlášení. Svůj počáteční privatizační úspěch dokázal podle Klause Kellner rozvinout do rozměru, který daleko přesáhl hranice země.

„Vybudoval silnou finanční skupinu investující do mnoha oborů a zaměstnávající stovky tisíc lidí v řadě zemí světa. Jeho výjimečné postavení mezi podnikateli nejen v mnoha zemích světa, ale v celém našem regionu, bylo výsledkem jeho tvrdé práce a mimořádného podnikatelského talentu,“ uvedl exprezident.

Kellner byl podle něj příkladem, i pokud jde o společenskou odpovědnost a podporu společensky prospěšných aktivit. „Neskrýval své politické názory a vyjadřoval své obavy o směřování naší společnosti,“ uvedl s poděkováním za podporu, kterou zesnulý miliardář věnoval vzniku a činnosti exprezidentovu Institutu Václava Klause.

„Petr Kellner patřil k těm, o nichž můžeme říci, že se zasloužili o naši zemi. Přejeme skupině PPF a jeho spolupracovníkům, aby dokázali jeho zcela mimořádné dílo úspěšně dále rozvíjet. Pozůstalým pak náleží naše upřímná soustrast,“ dodal Klaus.

Pomáhal i s pandemií nebo při obnově škod po povodních

„Před rokem byl jedním z prvních podnikatelů, který pomáhal Česku v těžké situaci na začátku pandemie. Čest jeho památce, upřímnou soustrast všem jeho blízkým,“ připomenul Jan Hamáček loňskou pomoc skupiny PPF při nákupu ochranných pomůcek proti koronaviru. Později Hamáček doplnil, že Kellner takovou pomoc pokládal za svou povinnost.

Ředitel olomouckého Ústavu molekulární a translační medicíny (ÚMTM) Marián Hajdúch na sociálních sítích zmínil Kellnerovy investice do biomedicíny. „Byl mimo jiné jedním z prvních investorů do biomedicíny a biotechnologií v Česku. Založil společnost Sotio, stimuloval zájem řady dalších investorů o výsledky akademického výzkumu, čímž se zasloužil o rozvoj tohoto perspektivního odvětví,“ uvedl.

„Neuvěřitelná tragédie. Je mi to moc líto. Upřímnou soustrast celé rodině Petra Kellnera,“ uvedl na Twitteru předseda vlády Andrej Babiš. Předseda občanských demokratů Petr Fiala uvedl, že Kellner byl mimořádně úspěšný podnikatel, který svým působením a svými aktivitami vždy zůstával spojen s Českou republikou.

Další občanský demokrat Jan Skopeček poznamenal, že nelze budovat kapitalismus bez úspěšných podnikatelských osobností. „Petr Kellner obstál v globálním měřítku. Podobné osobnosti potřebuje naše země jako sůl. Jeho odchod je tak ztrátou pro celou zemi. Snad bude jeho odkaz a úspěch inspirovat další,“ uvedl na sociálních sítích.

Podle bývalého libereckého primátora Jiřího Kittnera bral Kellner, který se narodil v České Lípě, ale vyrůstal v Liberci, toto město jako své rodné, vracel se do něj a pomáhal mu. „Bydleli jsme spolu v ulici, vedle ve vchodě a naši rodiče dělali v jednom zaměstnání. Chodili jsme spolu do skautu a dá se říci, že jsme byli přátelé,“ uvedl Kittner. A dodal, že ať se o něm říká cokoliv, tak byl výjimečný. „A je to samozřejmě šok. Člověk nepředpokládá, že život mu skončí v takto mladém věku,“ sdělil Kittner. 

Kellnerova nadace pomohla také například při obnově škod po ničivých povodních, které Liberecký kraj zasáhly v roce 2010. „Dal nám dva miliony korun na obnovu školy a školky v Doníně, protože státní pomoc a pojistky na to nestačily, za to jsme byli vděční,“ řekl liberecký hejtman Martin Půta (Starostové pro Liberecký kraj), který byl v té době starostou Hrádku nad Nisou.

Osobně se ale s miliardářem nikdy nepotkal, přestože je ve funkci hejtmana už třetí volební období. „Myslím, že jeho smrt bude mít na Česko podobný dopad jako výsledek parlamentních voleb. Jeho impérium (PPF) ovlivňuje celou řadu odvětví. Bude podle mě důležité, aby to fungovalo pokud možno bez nějakých kolísání dál, zvláště v této ekonomické situaci,“ dodal hejtman.

Na Twitteru na Kellnera vzpomněl také administrátor farnosti v Horní Polici na Českolipsku Stanislav Přibyl. Připomněl, že Kellnerova nadace výrazně pomohla při obnově tamního poutního areálu. „Ať mu Pán odplatí nebem,“ uvedl Přibyl.

Nejbohatší Čech Petr Kellner zemřel při nehodě vrtulníku v aljašských horách. Informaci zahraničních médií o tragickém úmrtí šestapadesátiletého podnikatele potvrdila mluvčí investiční skupiny PPF Jitka Tkadlecová. Důvody nehody, při níž zahynulo pět lidí, jsou předmětem vyšetřování.

Úmrtí zarmoutilo hokejový Liberec i fotbalovou Slavii

Tragické úmrtí Kellnera se vedle jiných výrazně dotklo i hokejového Liberce nebo fotbalové Slavie, s jejichž kluby pojilo miliardáře silné pouto. Českolipský rodák hokejový tým z města, kde prožil mládí, finančně podporoval a občas se objevil na extraligových zápasech Bílých Tygrů v Home Credit Areně, která nese název jeho firmy. V pražském klubu jeho společnost PPF vlastnila významný podíl mezi lety 1994 a 1997.

„Slavia vyjadřuje upřímnou soustrast rodině a pozůstalým bývalého spolumajitele klubu Petra Kellnera,“ uvedl tým na svém Twitteru.

„Ztráta, která bolí! Tragicky zahynul Petr Kellner. Muž, který byl po dlouhé roky úzce spjat s libereckým hokejem, a to nejen tím extraligovým. Byl především významným podporovatelem mládežnického hokeje v Liberci. Bílí Tygři Liberec vyjadřují upřímnou soustrast celé rodině a jeho blízkým. Děkujeme za vše!“ uvedli Severočeši na webových stránkách klubu.

„Bude chybět,“ reagují na tragickou událost špičky českého byznysu

Spolumajitel EPH a podle médií i partner Kellnerovy dcery Daniel Křetínský událost nekomentoval. „Jsme hluboce zarmouceni zprávou o úmrtí Petra Kellnera, který patřil mezi nejbližší obchodní partnery naší skupiny a byl i spoluzakladatelem a do roku 2014 akcionářem EPH. Vyjadřujeme upřímnou soustrast rodině a jeho nejbližším,“ reagovala EPH.

„Je to tragédie, při které mi odešel jeden z nejlepších přátel a dlouholetý obchodní partner. V téhle chvíli k tomu neumím říct nic jiného, než že je mi to hrozně líto a že jsem v myšlenkách s Petrovou rodinou,“ uvedl spolumajitel PPF Jiří Šmejc pro Seznam Zprávy.

Úmrtí Petra Kellnera nesmírně lituje prezident Hospodářské komory Vladimír Dlouhý. Kellner byl podle něj mimořádně úspěšným podnikatelem a investorem nejen v Česku, ale v celé střední Evropě.

„Patřil mezi ty, kteří v 90. letech minulého století šli cestou kuponové privatizace, ale na rozdíl od mnoha jiných, kterým se podnikání rozplynulo pod rukama, byl téměř vždy úspěšný. Do čeho investoval a co řídil, to dovedl dále rozvíjet. Uvědomoval si, že peníze a kontrola majetku znamená i velkou odpovědnost – za další rozvoj i za lidi. Byl velmi pracovitý a vždy znalý věci, o které mluvil. Uměl se rozhodovat, někdy dost razantně, a měl skvělou intuici. Měl všechno, co pro úspěch měl mít. V osobním kontaktu byl klidný a příjemný,“ poznamenal.

Podle ředitele České spořitelny Tomáše Salomona odešel člověk, který zanechal velice významnou stopu v novodobé podnikatelské i společenské historii. „Bude tu obrovsky chybět,“ dodal. Upřímnou soustrast poslal prostřednictvím Twitteru rodině, přátelům i kolegům ředitel ČSOB John Hollows. „Petr bude nepochybně hrozně chybět,“ podotkl.

„Dnes jsem se musel omluvit z porady vedení na zoomu. Měl jsem slzy v očích,“ popsal majitel portálu Seznam.cz Ivo Lukačovič. „S úctou k rodině a památce Petra Kellnera nebudeme tuto osobní tragickou událost komentovat,“ uvedl podnikatel Zdeněk Bakala. Podobně se vyjádřil i prezident Svazu průmyslu a dopravy Jaroslav Hanák. 

Generální ředitel mlékárny Madeta Milan Teplý má Kellnera zařazeného jako slušného, úspěšného a bystrého podnikatele. „I když jsme se setkali bohužel jenom jednou, je to pro mě rána a je mi to moc líto,“ řekl Teplý.

Zpráva ovlivnila obchodování na burze

Po oznámení o úmrtí v pondělí ráno výrazně klesaly akcie operátora O2 a Monety Money Bank. Společnost O2 patří do portfolia PPF, v Monetě by měla PPF získat zhruba čtvrtinový podíl. Cenné papíry Monety kolem 09:30 na pražském trhu ztrácely více než tři procenta, O2 odepisoval přes procento, ale podle údajů burzovního webu se kolem 11:00 kurz O2 pak už vyrovnával a Moneta rostla.

Podle šéfredaktora Hospodářských novin Jaroslava Maška šlo u poklesu akcií o prvotní reakci na zprávu. „Petr Kellner řídil své firmy velmi aktivně, jeho nástupce se bude hledat velmi těžko. Je otázkou, jestli se vůbec najde, nebo jestli se bude muset skupina PPF postupně rozprodávat po jednotlivých částech. Ale že by to znamenalo velkou nestabilitu v akciích, si nemyslím,“ uvedl ve vysílání ČT24.

Odpoledně PPF oznámila, že řízením veškerých aktivit ve skupině byl nyní pověřen jeden z jejích akcionářů Ladislav Bartoníček.

„Společnost PPF je významným akcionářem Monety. O dalším vývoji rozhodnou akcionáři na valné hromadě v dubnu. V tuto chvíli nám nepřísluší celou věc jakýmkoliv způsobem dále komentovat,“ řekla ke zprávě o úmrtí mluvčí Monety Zuzana Filipová.

„Pro O2 je tato smutná zpráva příliš čerstvá a v současnosti se k ní nebude nijak vyjadřovat,“ uvedl ředitel komunikace Hany Farghali. PPF má v O2 podíl kolem 80 procent. Kellner v jejím vedení nefiguroval. V dozorčí radě skupinu zastupuje právě Bartoníček, který má na starosti všechny telekomunikační aktivity prostřednictvím divize PPF Telecom Group. O2 v nejbližší době nechystala žádná strategická rozhodnutí nebo akvizice, na které by Kellner mohl mít vliv.

„Skupina PPF v Petru Kellnerovi ztrácí zejména stratéga a vizionáře, který je pro svoji autoritu, jíž z titulu svého zakladatelství disponoval, v podstatě nenahraditelný,“ uvedl hlavní ekonom Trinity Bank Lukáš Kovanda.  

To však podle něho ale neznamená, že se skupina nemůže dále úspěšně rozvíjet, i když dodává, že úmrtí zakladatele, který PPF s určitou vizí rozvíjel prakticky od samého počátku, je nepochybně největší výzvou, které skupina ve své třicetileté historii čelí. Přirovnává ji ke stavu, v němž se ocitla společnost Apple po úmrtí spoluzakladatele Steva Jobse. „Stejně tak i ve skupině PPF jsou lidé, kteří mají potenciál zajistit kontinuitu a její další rozvoj,“ dodal Kovanda. 

Kellnerova smrt nemusí ukončit rozvoj PPF, shodují se analytici

A ani podle dalších analytiků náhlé úmrtí Petra Kellnera nemusí pro skupinu PPF znamenat ztrátu pozic ani jejího strategického rozvoje. Její procesy fungování jsou zaběhnuté, shodli se. Počáteční pokles akcií některých firem na burze byl podle nich dán jen zbrklou reakcí na nejistotu, nikoli věcným ohodnocením reálné situace.

„PPF má dostatečně zvládnuté a zaběhnuté procesy, aby loď mohla pokračovat dál. Sice bez kapitána, ale v zásadě v jeho duchu,“ řekl analytik Natlandu Petr Bartoň. Zkušenosti podle něj ukazují, že osobně závislé na zakladateli jsou spíše mnohem menší firmy. „PPF je investiční skupinou, nikoli osobním impériem. Jakkoli to byl on, kdo udával strategii, ta se nemusí nutně měnit. Jenom nelze vyloučit, že bude muset v krátkém období překonat nejistotu světových trhů,“ dodal.

Analytik Capitalinked.com Radim Dohnal si nedokáže představit, že by na tuto situaci nebyl Kellner a lidi z vedení PPF připraveni. Očekává, že se v příštích týdnech každého konkrétního projektu chopí předem určený manažer. „Po ujasnění uvidíme, zda strategické směřování skupiny bude určovat někdo zevnitř skupiny, nebo spíše někdo z blízkých pozůstalých,“ podotkl.

Pohyby na pražské burze jsou v pondělí po otevření trhu velmi dynamické. Moneta okolo 9:30 ztrácela zhruba 3,5 procenta, o 20 minut později část ztráty umazala a klesala o necelé tři procenta. V 11:00 ale už rostla o 0,75 procenta na 81,10 korun. Podobně se vyvíjela telekomunikační O2, která před 10:00 zmírnila ztrátu zhruba na 0,6 procenta. V 11:00 byla v minusu už jen 0,2 procenta.

PPF koupila většinový podíl v O2 od španělské společnosti Telefónica na začátku roku 2014. Letos v lednu se pak PPF vrátila k plánu spojení s Moneta Money Bank, po vypořádání transakce by PPF měla vlastnit přes 28 procent akcií banky. Moneta obdržela podruhé návrh na zahájení jednání o sjednocení s Air Bank, Home Creditem a tentokrát i se značkou Zonky.

Spojením Monety a Air Bank může vzniknout podle počtu klientů třetí největší banka na českém trhu po České spořitelně a ČSOB. Představenstvo Monety dospělo jednomyslně k závěru, že návrh PPF na odkoupení části akcií Monety je v souladu se zájmy banky a jejích akcionářů. PPF spustila proces k případnému sjednocení Air Bank, českého a slovenského Home Creditu a Monety Money Bank už na podzim 2018, transakce ale byla nakonec zrušena.

O víkendové tragické smrti nejbohatšího Čecha Petra Kellnera aktuálně hojně informují i německá a rakouská média. Německá připomínají mj. podíl skupiny PPF v německé energetické firmě Leag. Agentura DPA si všímá i negativních komentářů na českých sociálních sítích ohledně toho, že Kellner byl na Aljašce v době epidemických uzávěr. Rakouská agentura APA se ve svém dnešním profilu podnikatele vrací mimo jiné ke skutečnosti, že Kellner zbohatl v době kuponové privatizace, kterou nynější prezident Miloš Zeman v minulosti označil za loupež století.

Události, komentáře: Zemřel Petr Kellner (zdroj: ČT24)

O úmrtí informují německá, rakouská i slovenská média

Německá agentura DPA mimo jiné píše, že v Německu byl Kellner známý svou investicí do lužického hnědouhelného revíru prostřednictvím padesátiprocentního podílu jeho PPF v těžařské firmě Leag. Ta je z tragického úmrtí nejbohatšího Čecha Petra Kellnera otřesena, sdělil její předseda představenstva Helmar Rendez. Mluvčí společnosti Thoralf Schirmer doplnil, že firma v tuto chvíli nebude o možných dopadech Kellnerova úmrtí na chod podniku spekulovat.

DPA vypočítává také další Kellnerovy aktivity včetně podílů ve skupině Home Credit, „která je aktivní především v Rusku a Číně“, v mediální společnosti CME nebo v internetovém obchodním domě Mall.cz. 

Na sociálních sítích se však objevily i negativní komentáře. „Co dělal Kellner na Aljašce, zatímco jiní kvůli koronavirovým lockdownům téměř nemohou opustit dům,“ cituje DPA nejmenovaného přispěvatele. Tisková agentura, od níž zprávu o Kellnerově úmrtí přejala řada německojazyčných médií, se vrací také k samotným okolnostem tragédie, která se stala při provozování sportovní aktivity zvané heliskiing. Ta je pokládána nejen za drahou, ale také riskantní a po protestech ochránců životního prostředí byla v rozsáhlých částech evropských Alp kvůli obtěžování hlukem zakázána, píše DPA. 

O Kellnerově úmrtí informují převážně na základě agenturního zpravodajství přední německá média jako deník Frankfurter Allgemeine Zeitung, magazín Der Spiegel, bulvární Bild nebo zpravodajská televize n-tv.

Rakouská APA píše, že Kellner byl „nejbohatší a trochu tajemný Čech“. „Všichni Češi ho znali, jen málokdo ho ale viděl: Miliardáře Petra Kellnera, který zemřel při zřícení vrtulníku na Aljašce ve věku 56 let a který byl považován za nejbohatšího a nejvlivnějšího Čecha,“ píše APA.

„Kellner zbohatl díky spornému projektu takzvané kuponové privatizace na počátku 90. let, kdy stát prakticky zdarma rozděloval akcie svých podniků. Tehdejší ministr financí a pozdější šéf vlády a prezident Václav Klaus tento nápad prezentoval, zatímco někdejší šéf sociální demokracie a nynější prezident Miloš Zeman ji kritizoval jako ,loupež století'“, napsala APA.

„Rozdělování akcií se mohlo odehrát jak přímo, tak prostřednictvím fondů, které mohly v tomto procesu zastupovat prosté občany. A právě to činil Kellner a jeho fond PPF,“ píše APA.

Z rakouských médií informují o Kellnerově úmrtí například deníky Kurier, Kronen Zeitung, Heute, server oe24.at i veřejnoprávní ORF. 

Kellner byl nejbohatší Čech (zdroj: ČT24)

Slovenská média připomínají podnikatelské aktivity skupiny PPF na Slovensku a spekulují o jejím dalším působení. „Pro byznys bude nyní důležité, jak Kellnerova smrt ovlivní chování celého impéria. Jeden z pravděpodobných scénářů je, že PPF nabere podobný kurz jako Agrofert Andreje Babiše po jeho odchodu do politiky. V rukou manažerů Agrofert žádným zhoršením výsledků netrpí, ale bez dravého vlastníka se zpomalilo skupování nových firem,“ napsal Denník E. 

Kellnerovo úmrtí by podle něj nemělo ohrozit podnikání slovenských firem ze skupiny PPF, jako je například telekomunikační operátor O2 nebo televize Markíza. „Manažeři velkých podniků jsou standardně placeni podle dosažených výsledků a mají to dohodnuté na léta dopředu ve svých kontraktech. Tragédie ovšem může mít vliv na byznys, který je rozpracován, nejasný, nestandardní, případně postaven na nějakých osobních kontaktech,“ napsal Denník E.